/ ВМРО
От ПГ „Обединени патриоти“ в Народното събрание бе прочетена декларация за 150-ата годишнина от рождението на Дамян (Даме) Груев. Той е роден в Смилево на 19 януари 1871 г. Груев е един от основателите на ВМРО.

Депутатът от ВМРО Красимир Богданов напомни за делото на войводата. Даме Груев дава живота си в борбата за свобода на македонските българи.

"На 19 януари се навършиха 150 години от рождението на големия български революционер, ръководител на ВМОРО, борец за освобождението на Македония и Одринско и обединението на българщината Даме Груев", припомни Богданов.

"На 23 октомври 1893 г. в Солун е поставено началото на организацията Български македоно-одрински революционни комитети. Целта е автономия на Македония и Одринско в естествените им граници, по думите на основателите: „като етап от бъдещото им присъединяване към България“, средството – въоръжена пропаганда. Централният комитет е оглавен от Христо Татарчев, а Даме Груев поема ролята на секретар. През следващите години Груев работи неуморно за намирането на нови съмишленици и дейци, в резултат на което възникват първите местни организации и първите районни комитети. Създадени са канали за прехвърляне на оръжие от България", продължи той.

Като учител в Щип Даме привлича в редовете на Организацията бъдещия Апостол на Македония Гоце Делчев.

"През 1900 година Даме Груев е арестуван и впоследствие заточен в Подрум кале, което му попречва да повлияе на прибързаното решение за обявяване на въстание в Македония и Одринско през 1903 г. Освободен от затвора Даме Груев се включва в трескавата подготовка на предстоящото въстание. Въстанието в Битолско избухва на Илинден 1903 година. Груев участва активно в бунта и успява да види родното си място освободено, макар и за кратко", каза още Красимир Богданов.

"На 23 декември 1906 година Даме заедно с четата си се сблъсква с турски войници в село Русиново (Малешевско). При последвалата престрелка е ранен, но успява да се измъкне и стигне до връх Петлец, където намира смъртта си. Поклон пред паметта и делото на великия революционер Даме Груев!", завърши депутатът от ОП.