/ Istock
Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда бившата шефка на клиниката по дерматология към Военномедицинската академия (ВМА) Мирослава Кадурина, съобщиха от съда. Тя бе подсъдима за длъжностно престъпление и присвояване. Делото пред последната инстанция бе образувано по протест на прокуратурата, която до последно смяташе, че лекарката е извършила престъпление, въпреки че бе оправдана от две предходни инстанции.

Кадурина бе подсъдима за това, че от 1 декември 2004 г. до 10 септември 2014 г. като началник на Клиника „Дерматология и венерология“ е превишила правата си. Според обвинението тя е извършила служебни действия, надхвърлящи рамките на предоставените ѝ правомощия. Така набавила за себе си и за фирмата имотна облага.

Прокуратурата твърдеше, че от деянието са настъпили щети за 6 485 064,81 лв. Кадурина е оправдана и за това, че е присвоила 774 673 лв., собственост на ВМА, поверени ѝ да ги управлява. Според съда в закона за лечебните заведения не се регламентират правомощия на началниците на клиники в лечебните заведения. Става дума за общи задължения, свързани с икономическата ефективност на извършваната от клиниките дейност.

Пак според същия закон управлението на структурите, осъществяващи медицинските дейности в лечебните заведения за болнична помощ, се извършва от началник на клиника, отделение, медико-диагностична и медико-техническа лаборатория, старша медицинска сестра.

Съдът посочва, че Кадурина е създала организация на работа с пациенти на клиниката, посредством записване в отделни картони на всеки пациент, като е определила часовете, в които ще се извършват прегледите и лечението им в зависимост от това коя структура ги провежда. Прието е, че тази организация не е довела до проблеми при осъществяването на медицинската дейност на клиниката.

Решението на съда е окончателно.
Димитър Абрашев/БТА