Одобриха нова наредба за определяне на визовия режим
Одобриха нова наредба за определяне на визовия режим / netinfo
Въвежда се дългосрочна виза с едногодишен срок на валидност при облекчена процедура за издаването й на чужденци, извършващи научни изследвания, реши на заседание правителството. На такава виза ще имат право и специализанти, и стажанти, студенти, включени по програми за обучение до една година, командировани от чуждестранен работодател за изпълнение на конкретни задачи, свързани с контрола и координацията по изпълнението на договор за туристически услуги.

Възможност за издаване на такава виза е предвидена също за граждани на трети страни, които са командировани от чуждестранен работодател, осъществяващ дейност като инвеститор по смисъла на Закона за насърчаване на инвестициите, за извършване на контрол по реализацията на инвестиционен проект.

Процедурата при вземането на решения за издаване на визи, разписана в новата наредба, е съобразена с общите консулски инструкции и установената практика в държавите-членки на Европейския съюз. Основната новост при нея е въвеждането на "принцип на децентрализация", т. е. въвеждането на възможността консулското длъжностно лице да взема решение за издаване на краткосрочна виза, като извършва преценка въз основа на представените от кандидата за виза документи и проведеното с него лично интервю. По изключение, в случаи на необходимост от допълнителна информация, консулското длъжностно лице прави запитване във "Визов център" на дирекцията "Консулски отношения".

Въвеждат се и нови допълнителни условия при приемане на заявленията за виза, като задължително полагане на щемпел в паспорта на кандидата за виза, както и увеличаване на минималния размер на покритие на застрахователната полица за покриване на разходите, които могат да възникнат в случаи на медицинско репатриране, спешна медицинска помощ и спешно болнично лечение.

Приложения към наредбата са приведени в съответствие с Регламент 539/2001 на ЕС, определящ списък от държави, гражданите на които се нуждаят от визи при пресичане на външните граници на ЕС, както и списък на държавите, чиито граждани се освобождават от това изискване.