Образователният министър сезирал ДАНС заради имоти по морето
Образователният министър сезирал ДАНС заради имоти по морето / снимка: БГНЕС
Образователният министър сезирал ДАНС заради имоти по морето
79049
Образователният министър сезирал ДАНС заради имоти по морето
  • Образователният министър сезирал ДАНС заради имоти по морето

Министърът на образованието и науката Тодор Танев се е обърнал към ДАНС поради редица нарушения, като едни от най-фрапиращите са в регистъра на дружеството „Ученически отдих". Оказва се, че част от имотите, в които учениците ходят на лагери и зелени училища, са изчезнали. Това каза самият той пред медиите.

Вчера стана ясно, че министърът е поискал проверка заради съмнения за финансови злоупотреби в някои дирекции и агенции към министерството.

ДАНС влиза в Министерството на образованието и науката

Министър Танев обясни, че все още се очакват одитите от финансовите експерти на министерството, но по думите му има липсващи от документацията на МОН имоти по Черноморието. Вероятно става дума за апетитни имоти на първа линия по черноморските ни курорти, където има бази на ведомството.

„Има нещо в регистъра на „Ученически отдих", там има някои изчезнали имоти и загуби на дял от министерството. Тези имоти са главно на първа линия. Предполагам, че на Равда, Лозенец, има чак и в Шабла", обясни министърът.

По отношение на Центъра за интеграция Танев изтъкна, че има „странни неща" - конференции, които струват повече и той е длъжен да провери къде отиват парите.

Министърът обясни, че одитите в заподозрените в нарушение дирекции и агенции продължават.

„Поръчал съм одити, за да бъда сигурен в това какво се е правило, за да не станат грешки. Всеки ръководител, който има някакво чувство за реализъм и за отговорност, би следвало да тръгне от там. Безотговорно е да не се тръгне от одитите. Ако трябва, ще говорим и с други служби, ДАНС не е единствената, но съм говорил с новото ръководство на ДАНС. Проверка в момента няма", допълни той

Обмислят въвеждане на 4-степенна система на образование у нас

При откриването на конференцията "Образование за бъдещето" Танев подчерта, че МОН изработва най-радикалния проект за реформа от приемането на Закона за народното просвещение през 1892 г.

Това се изразява в идеята за въвеждане на 4-степенната образователна система. "Аз ще я декларирам, каквото и да коства на моя екип", увери Танев.