/ БГНЕС
С умерен и временно силен северозападен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. В пет области на страната е обявен жълт код. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Благоевград и Пазарджик.

В тези райони ще духа силен северозападен вятър с пориви до 20-22 м/сек. От НИМХ съветват гражданите да са внимателни при дейности на открито и да следят актуалните прогнози за времето. Валежите ще продължат, като по високите полета на Западна България, в Предбалкана и в Лудогорието дъждът ще премине в сняг, но все още няма да се образува трайна и съществена снежна покривка.

НИМХ-БАН

С какво време посрещаме новата седмица?
 
По високопланинските проходи ще има снежни виелици. Жълт код е в сила и за крайбрежните зони. Там след обяд синоптиците предупреждават за усилване на вятъра от север-северозапад и пориви 18-22 м/с.
 
В следобедните часове в западните райони валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее. Минималните температури ще бъдат между 1 и 6 градуса, максималните - между 3 и 8 градуса. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за ноември - след обяд ще започне да се повишава.

Каква зима ни очаква според дългосрочните прогнози?
 
Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа силен северозападен вятър и ще има снежни виелици. След обяд в масивите от Западна България валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Максимална температура на височина 1200 м - около 0 градуса, на 2000 м - около минус 6 градуса.

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. В сутрешните часове по високите части температурите са под минус 10 градуса. Навсякъде е мъгливо и има слаби превалявания от сняг, като се е получила нова снежна покривка между 15 и 20 см.

От ПСС препоръчват днес и през следващите един-два дни да не се предприемат разходки в планините, докато времето не се стабилизира.

ГАЛЕРИЯ: МАГИЯТА НА ЦВЕТОВЕТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА
 
Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, значителни на места по южното крайбрежие. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще са до 7-8 градуса. Температурата на морската вода е 13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
 
Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg