НС затвори темата царски имоти-остави я на съда
НС затвори темата царски имоти-остави я на съда / netinfo

След повече от четири часа и половина дебати със 151 гласа „за” и 56 „против” Народното събрание прие доклада на временната анкетна комисия за царските имоти, в който няма изводи законността на реституцията на имотите. Мнозинството отхвърли предложените от опозицията проекти, в които се посочваше, че имуществото на Симеон Сакскобургготски е върнато без законово основание.

Въпреки че първоначалното напрежение в управляващата коалиция по темата „царски имоти” беше преодоляно, петима депутати от Коалиция за България – Янаки Стоилов, Иво Атанасов, Костадин Паскалев, Димитър Гъндев и Йовко Йовков, гласуваха срещу решението на парламента да приеме доклада на комисия и направените в него констатации. В доклада си комисията не се произнесе законна ли е реституцията на имотите на бившия премиер.

Янаки Стоилов се обяви за приемането на закон и срещу обвързването на въпроса за царските имоти и този за съдбата на коалицията. БСП рядко е била в унизителна позиция, каза Стоилов, който допълни, че резкият завой на левицата по темата буди съмнение за сделка.

Отхвърлено беше предложението на ДСБ правителството да бъде задължено да предприеме действия за връщането на държавата на незаконно придобитото имущество на Сакскобургготски. Както и искането на Яни Янев от ОДС до приемането на специален закон да се забрани разпореждането с имотите на бившия премиер.

По време на дебатите, които продължиха повече от четири часа и половина дясната опозиция обвини мнозинството в сделка „царски имоти срещу власт”, а БСП и ДПС бяха упрекнати, че правят подарък на Симеон Сакскобургготски. Правите най-голямата корупционна сделка – давате имоти срещу власт, обърна се Иван Костов към левицата. БСП не дава имоти – левицата има желание да запази политическа стабилност до 31 декември, което е задължително, отговори му Татяна Дончева от Коалиция за България. Според която никой – нито опозицията, нито управляващите, няма да спечелят от изнудване от този въпрос. На което Яне Янев репликира с думите: НДСВ чу, че мандалото ще хлопне на 31 декември, правете си изводите!

Юристите от БСП, НДСВ и ДПС бяха категорични, че парламентът не може да изземва функциите на съдебната власт и да казва законно ли са върнати имотите. Огнян Герджиков от НДСВ заяви, че всеки несъгласен може да се обърне към съда. Този доклад не затваря въпроса за царските имоти, той отваря темата пред прокуратурата, пред Конституционния съд, каза Христо Бисеров от ДПС, въпреки че групата му също подкрепи доклада.