Няма да търсят отговорност от двамата прокурори за разговори с русенски бандит
Няма да търсят отговорност от двамата прокурори за разговори с русенски бандит / netinfo

Няма основания да се търси наказателна отговорност на заместник апелативния прокурор на София Николай Ганчев и бившия окръжен прокурор на Русе Люлин Матев заради 16-те папки с разговори между тях и русенски бандит. Не може да им се търси и дисциплинарна отговорност заради изтекла давност. Това констатира проверката на антикорупционния отдел на Върховната касационна прокуратура.

Материалите в 16-те папки са от 2004 г. В тях има разговори между прокурорите и проверявани от НСБОП лица, най-често с Юлиан Пенев – Мацола, който по думите на Ганчев е един от собствениците на верига „Хепи”.

Материалите бяха внесени в прокуратурата от НСБОП. В тях двамата прокурори разговарят с Мацола и лица от неговата група за въздействие върху отговорни длъжностни лица – например шефа на митницата в Русе, назначаване на техен човек в ДСК, за подаряване на бунгала на двамата в местността Стойките до Пампорово, за дела за изнудване, трафик на хора, сутеньорство от групата на Мацола и за арест на негови хора.

Двамата отричат да имат собственост върху бунгала, като твърдят, че разговорите са водени между тях двамата и са фалшифицирани от РДВР Русе по заповед на сегашния директор на ГДБОП ген. Ваньо Танов, с когото били в личен конфликт.

Прокуратурата препоръчва да се извършат нови три проверки, които главният прокурор вече е разпоредил – по двете дела срещу групата на Мацола и за дейността на спортен клуб „Олимпиец” в Русе.

Двамата са категорични, че няма да подадат оставки и не се чувстват морално отговорни. Мацола не е осъждан и не му е предявявано обвинение, имам право да разговарям с него, заяви Николай Ганчев. Той е предал документите за строежа на хотела си във Велинград на прокуратурата и по това е образувана отделна проверка.