Георги Христов
Георги Христов / БГНЕС
Бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов излезе днес от сградата на националното следствие с обвинение, предаде БГНЕС. Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 50 хил. лв., която той ще обжалва.
 
Връчиха ми обвинение за присвоителна дейност от отпускане на кредит, заяви на излизане от сградата на националното следствие Христов.

Февруари 2017: Разследването за КТБ приключи: 18 са обвиняемите
 
Кредитът е бил в размер на 25 млн. евро и е отпуснат на фирма „Шип Инвест“ в същия период, за който според държавното обвинение Христов е осъществявал присвоителна дейност по мегаделото „КТБ“. „Тоест това е отделяне от общото дело, което аз не разбирам като юрист, както и моят адвокат“, подчерта Христов.
 
Той поясни, че фирмата не е офшорна и е искала сумата за придобиване на акции от капитала на „Русенска корабостроителница“. „Акциите са надлежно придобити, надлежно заложени, а кредитът е обслужван от 20 юни 2014 г.“, поясни той.

Повдигнаха обвинение на Елена Йончева за пране на пари

КТБ Георги Христов
БГНЕС

Христов подчерта, че е получил обяснение от следователката, направено извън протокола, според което краен бенефициент на тези пари е била Елена Йончева. Към момента депутатът от БСП също е с повдигнато обвинение за пране на пари. „Аз не видях документи. Отделно, каква е връзката на моето участие в управлението на банката с трансфери, стигайки до Елена Йончева, за мен е енигма“, поясни още Георги Христов.
 
Христов, заедно с другия изпълнителен директор на КТБ Александър Панталеев, вече са подсъдими по мегаделото за КТБ. Преди два дни второ обвинение и 50 000 лева гаранция получи Панталеев. Специализираната прокуратура го обвини в присвояване в особено големи размери за отпуснат кредит. Обвинението е повдигнато по делото на Елена Йончева. Според обвинението, Панталеев е действал в съучастие с другия изпълнителен директор на фалиралата банка – Георги Христов.
БГНЕС