Новият архив на комисията по досиетата глътнал 15 млн. лева
Новият архив на комисията по досиетата глътнал 15 млн. лева / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Новият архив на комисията по досиетата глътнал 15 млн. лева
38267
Новият архив на комисията по досиетата глътнал 15 млн. лева
  • Новият архив на комисията по досиетата глътнал 15 млн. лева

Около 10,5 млн. лева е струвало на държавата строителството на Централния архив на комисията по досиетата, а около 4,5 млн. лева са дадени за техника и съоръжения. Това каза председателят на комисията Евтим Костадинов, след като заедно с премиера Бойко Борисов, прерязаха лентата на новата сграда.

„Тези две огромни сгради са пълни само с досиета на агенти на Държавна сигурност. Може да си представите как е конструирана държавата и как е протекъл прехода. Всичко това е работило срещу демокрацията в България”, изтъкна Борисов при откриването. „Вече тук всеки може да дойде и да си провери досието и журналисти, и обикновени хора, и всички от властта”, каза премиерът.

„Аз им търся отговорност всеки ден”, каза Борисов, запитан дали до сряда ще отговори на искането на лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов да потърси отговорност на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и Цветлин Йовчев, председател на ДАНС, за изтичане на информацията от СРС-та. Според премиера, действително има многократно превишаване на СРС-тата, което е харчене на излишен ресурс човешки и финансов, и затова той е поискал да има и законодателни промени, и да се произнесе и подкомисията за контрол на СРС-тата. Премиерът увери, че виновните за изтичането на СРС-та в публичното пространство ще бъдат наказани.

С изграждането на комплекса, всичкият архив от девет ведомства, сред които МВР, Военна полиция, Военна информация, Национална разузнавателна служба, Министерство на правосъдието е събран на едно място. Тук информацията се анализира, обработва, качва се на дигитални носители и който иска може да я ползва, отбеляза Евтим Костадинов.

Новият архив на комисията по досиетата глътнал 15 млн лева
netinfo


Положително по думите му е и това, че основната дейност на комисията няма да се влияе вече от ръководителите на другите ведомства, както е било в миналото. Предвижда се да има читалня за желаещите, която ще бъде направена до април.

До края на годината са били приети документите от всички областни дирекции на МВР в страната - общо 341 051 архивни дела.

Бойко Борисов използва случая и отново призова президентът Георги Първанов да отзове дипломатите, които бяха оповестени като агенти на Държавна сигурност. Заради искането на ГЕРБ да бъдат отзовани диломатите-агенти, премиерът освободи министърът без портфейл Божидар Димитров и зам.-вътрешният министър Павлин Димитров, които също са работили за Държавна сигурност. Досиета в бившите комунистически служби имат и трима депутати на ГЕРБ, четирима областни управители, както и двама шефове на агенции, назначени от кабинета. Тяхното обществено поведение обаче остава непроменено.