Борисов: Всеки лот е с банкова гаранция. Радев: Лудото раздаване на пари е от години
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и други служители от системата на МВР обявяват на брифинг резултатите от проверката за строителството на АМ „Хемус“.

Георги Димитров

"Днес ще представим конкретни данни за това как превежданите авансово средства за строителството на АМ "Хемус" са се движили между различни фирми и къде са отишли на финала", каза Атанас Илков от ГДНП.

"От близо 84 млн. за Лот 5 на АМ "Хемус" – 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували", заяви Атанас Илков.

„Установено е, че на Лот 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязла в сила разрешение за строеж” каза директорът на ГД „Национална полиция“ Станислав Станев.

„На Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв. ", каза още той.

"Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС", разкри Станев.

"По сигнал в ГДБОП започна проверка по Лот 5 и проследихме пътя на отпуснатата през лятото на 2020 г. на "Автомагистрали ЕАД" авансова сума на търговско дружество в размер на около 90 млн. лв. за доставка на материали и наем на механизация, като договорите са подписвани по облекчен ред без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки", каза директорът на ГДБОП - Калин Стоянов.

Георги Димитров

"На 3 октомври се образува досъдебно производство и за 24 часа се извършиха много огледи, претърсвания, изземвания и др. на общо 17 адреса в София, Благоевград, Видин и Монтана, където се иззеха много документи, лаптопи, телефони и парични суми в големи размери, и са разпитани около 20 лица", каза още той.

За пътя на парите говори главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Георги Димитров

„Търговското дружество, ще го наречем "Х", е получило от "Автомагистрали" авансово сумата от 84 108 000 лв. Участъкът няма разрешително за строеж. Въпреки всичко сумите са отпуснати. Сумите се привеждат към банкови сметки на друго свързано търговско дружество - буфер", каза Тодоров.

„Буферната фирма превежда получените суми към банкови сметки на т.нар. „кухи фирми“, регистрирани на социално слаби и нискограмотни лица, голяма част от тях са криминално проявени", каза още директорът на ГДБОП.

Схема на пътя на парите

Георги Димитров

„В тези банкови сметки на тези кухи фирми са преведени около 60 млн. лв. Всичките тези пари са били изтеглени в деня на тяхното постъпване без предварителна заявка - в чували и в сакове", каза още той.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков също направи изявление по случая.

Георги Димитров

"Сега авторите на случващото са се изпокрили. Това е върхът на наглостта. Това са огромни бюджетни средства, които са на българския данакоплатец, който са преминали в техни ръце и сега не се знае къде се намират тези милиони в момента. От 1 година на някои от лотовете няма извършена никаква дейност. Ще продължим в този дух да изследваме, какво се е случвало и по останалите части от АМ "Хемус", каза той.

"В областта на Търговище около 600 м. от магистралата се е срутила. В момента тази насипна част на магистралата се изгребва от тежки машини", каза още той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на отправените обвинения по време на брифинг, след среща с Националния борд по туризъм: "Aз мoгa дa cлoжa пoдпиc, чe пo-eвтинo мaгиcтрaлa "Хeмуc" нe мoжe дa бъдe нaпрaвeнa. Вcички coфиянци кaрaт пo "Трaкия". Зaтoвa зaхвaнaхмe c удaрни тeмпoвe "Хeмуc". Първo ни трябвa "Хeмуc", трябвa ни Руce - Вeликo Търнoвo, Видин - Мoнтaнa - Врaцa. Извaдихмe пaритe в oтдeлнa cмeткa, зa дa мoжe дa ce дocтрoи "Хeмуc", каза бившият премиер.

Борисов коментира темата и на брифинг на ГЕРБ малко по-късно през деня.

БГНЕС

„От МВР се опитаха професионално да си защитят разследването. Самият Рашков пуфтеше, трепереше и в компанията на всички ръководители на служби говореше неща, които Радев знаеше предварително, защото по-рано той съобщи, какво ще се говори“, каза Борисов.

„Много неща, които каза, не са им понятни. Месеци наред говоря, че тези участъци, които са готови – те не са въведени в експлоатация. За „Хемус” месеци наред говоря, че готовите участъци имат нужда от приемателен протокол, те дори не са въведени в експлоатация. Ако някъде има проблем, когато се слага пръстта, тогава ще си го поправи фирмата, те дори нямат план за въвеждане. В момента е оставено това огромно строителство без да се зазими, без да се предпази за следващите месеци", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

"Всеки лот е с гаранция от съответните фирми. Ние сме защитили парите, които са дадени, с банкови гаранции. Това мога да кажа", допълни още Борисов.

„На държавно дружество, в процедура по обществена поръчка, държавното дружество получава пари да построи обект и в това няма нищо незаконно. Някой бил поръчал аванс, ама това не е аванс като заплати, този аванс е обезпечен – или с банкова гаранция или със застраховка. Авансът не са подарени пари, а обезпечени от този, който получава аванса“, каза Томислав Дончев от ГЕРБ.

Дончев каза още, че: "сега има само твърдения, а аз ще ви кажа факти. АМ „Хемус“ преди половин година се строеше на пълни обороти, а сега не се строи, и това е факт".