Нови митнически режими след приемането ни в ЕС
Нови митнически режими след приемането ни в ЕС / netinfo

Нови митнически режими действат у нас и по границите ни след приемането на България в ЕС. Почти година по-късно много от пътуващите все още не са на ясно с тях. Най-често тръгналите за чужбина забравят, че суми над 10 000 евро се декларират при преминаване на външна граница на ЕС, независимо дали се напуска или се влиза в общността. Трябва да се декларират също валута и чекове над тази стойност.

В специална брошура на Европейската комисия на 10 езика, сред които турски, японски и руски, е записано, че декларирането е с цел да се предотврати прането на пари зад граница, финансирането на международния тероризъм, както и на нелегални и престъпни организации.

Всеки може да попадне под ударите на закона, ако укрие пари, които трябва да бъдат декларирани, или подаде невярна декларация. В такива случаи сумите се конфискуват. Ако парите са над 25 000 евро, е нужен документ от данъчните, че не сте длъжник.

Безмитни магазини вече има само на външните граници на Евросъюза. От тях може да се пазарува единствено при излизане от общността. Какво количество безмитни цигари, алкохол и парфюми могат да бъдат внесени в страна, която не е в ЕС, определя законодателството на съответната държава. Обикновено ограничението е по стек цигари и литър твърд алкохол.

Според Общата селскостопанска политика на ЕС на особен контрол на външните граници на съюза подлежат зърнените храни, захарта, яйцата, млякото и млечните продукти, маслата, говеждото и телешко месо, и други. Те трябва да притежават сертификат за произход, контролен документ Т5, който придружава стоката и вносен или съответно износен лиценз.

За транзитно преминаващите е нужен познатия и сега ТИР карнет. За да се докаже, че дадена стока произхожда от страна-член на общността, е необходимо да се представи сертификат Т2L. При автомобилите, които идват или пътуват за страни от ЕС, се гледат регистрационните табели, печатът върху фактурата за закупуване и регистрационния талон.

За движението на стоките, които не са с произход от Евросъюза, важат всички досегашни правила. Както на митницата на Кулата, където сега контролът е занижен, така и на пунктовете на Златарево, Гюешево и Калотина има модерна техника за контрол - апарати с UV лампи, техника за откриване на наркотици, мобилни и стационарни рентгени с изключителни възможности. През тези рентгени освен палети могат да преминават автомобили, дори и ТИР-ове. Така например, с един от тях са хванати девет човека, опитали да се скрият в ремарке на товарен камион между топове с платове. (БТА)