/ БГНЕС
Нова атака срещу поскъпването на билета за столичния градски транспорт. Този път Сметната палата се произнесе срещу решението на Общинския съвет. Одитиращият орган не открива икономическа обосновка в предложената от Центъра за градска мобилност цена от 1,60лв. Преди три месеца Апелативният съд в София също определи измененията в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения транспорт, които бяха приети с гласовете на ГЕРБ, СДС и Прошко Прошков от ДБГ, като незаконосъобразни. Пред Дарик директорът на Градската мобилност Христиан Петров коментира, че предложението на дружеството имало за цел да повиши интереса на пътуващите към абонаментните карти, чиято цена се запази.

Без обезщетения за пътниците, ако върнат старата цена на билета в София
 
Близо година еднократното пътуване на столичани струва 1,60лв . Сметната палата обаче откри, че няма реална икономическа обосновка защо цената е такава. В  одитния доклад се посочва, че предложението на тогавашния изпълнителен директор на ЦГМ Симеон Арнаудов за увеличение на цената на билета и талоните за 10 пътувания, не съдържа информация за механизма, по който е определена по-високата цена. Също така липсва и анализ на ефекта от предложената мярка. Сегашният шеф на дружеството Христиан Петров е на мнение, че има такъв анализ.
 
Столичани ще пътуват с хартиен билет поне още две години, за електронен - има време

"В предложението на Центъра за градска мобилност тогава са описани какви биха били ефектите от частична промяна на тарифната политика. Те са на няколко нива. Промяната за еднократното пътуване от 1 лев на 1.60 лева. Много подробно е описано също ефектите от тази мярка, които тогава са заложени - 15 милиона лева допълнителни приходи в системата. Променяйки структурата на пътуването, тоест по-малко еднократни превозни документи и билетчета, и повече абонаментни карти.", категоричен бе Петров. Той добави, че когато използваме всеки ден градски транспорт по-изгодно е за нас да имаме абонаментна карта.

НПО с въпроси за проекта за тикет система в градския транспорт на София

Преди година, кметът на София Йорданка Фандъкова изчисли, че повишението на билета ще засегне много малка част от пътниците.

 "Това увеличение се отнася за около 15% от пътуващите, над 80% от пътуващите няма да усетят никакво увеличение.", добави Фандъкова.
 
Предстои и Върховният административен съд да се произнесе по казуса с поскъпването на билета и  окончателно ще реши дали цената остава 1,60 или се връща на 1 лев.