Нов пожар в Рила планина
Нов пожар в Рила планина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нов пожар избухна в Рила планина в местността "Белия бор". Най-вероятно той е предизвикан от светкавица, съобщават от Областната дирекция на МВР в Кюстендил.

Заради това, че огънят бушува е в алпийската част на планината, на около 2000 м надморска височина и е трудно достъпен, директорът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Гроздан Христов е поискал осигуряването на хеликоптер за потушаването му.

В момента горят около 10 дка сухи треви.

Игуменът на Рилския манастир отец Евлогий е заявил, че е притеснен заради пожара и се надява да бъде потушен възможно най-бързо, за да не бъда унищожена красивата природа около Рилския манастир.

В късния следобед в гасенето на пожара над Рилския манастир се включи и хеликоптер, съобщиха от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Досега машината е направила няколко облитания.

Междувременно е напълно потушен пожарът в с. Пастра, община Рила, който възникна на 20 август, допълниха от пожарната служба. Продължава гасенето на пожара в местността „Празна торба” в Националния парк „Рила”, който започна да гори в неделя.

Противопожарни екипи от област Кюстендил се борят и с пожар, възникнал днес следобед по жп линията София-Дупница.

От полицията съобщиха, че е бил ограничен достъпът на пожара до военно поделение в с. Тополница, община Дупница.