НОИ
НОИ / БГНЕС
Усилията на служителите на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) в Смолян в борбата с измамите с недействителен стаж в Испания постигнаха нов резултат в интерес на обществените фондове. Това съобщиха от НОИ в своя бюлетин.

Сред другите акценти на бюлетина на НОИ са новите аспекти при пенсиите и промените в пенсионното законодателство, направени със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., са предмет на анализ от експертите на дирекция „Пенсии“ в НОИ в обзорен материал от същото издание на бюлетина.

Във вече пореден анализ са представени актуалните резултати от изпълнението на т.нар. „мярка 60/40“, стартирала през март 2020 г. Оттогава до средата на април т.г. по мярката са изплатени 1 845,2 млн. лв., подкрепени са 13 646 работодатели, получили средства за запазване на заетостта са 331 518 работници и служители.

Загубените календарни дни от трудови злополуки са общо 173 947. Това е част от годишната оперативна информация за трудовите злополуки, регистрирани през миналата година, тема на друг интересен материал в бюлетина.

Пандемията от COVID-19 ускори използването на цифрови технологии, нови методи на работа и подобрени практики на оперативно и институционално ниво на управление и обслужване в социалноосигурителните институции в Европа. Резюме на най-интересните европейски практики без съмнение ще предизвика интереса на експерти и широк кръг читатели.