Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
Приключи 3-часовият пленум на БСП, който беше първият, след като изгубиха изборите в неделя. 118 делегати на Националния съвет гласуваха и 118 дадоха доверието си на лидера на партията Корнелия Нинова. Пленумът реши ако ГЕРБ ги покани на разговор, да отидат, за да кажат, че социалистите няма да участват в коалиция с партията на Бойко Борисов.

Борисов победи Нинова в лидерската битка в София
 
Преди това в отчета си на пленума Нинова заяви, че БСП е постигнала много добър резултат на изминалите избори, но все пак не е спечелила. Това се дължало на недостатъчно време хората да ги припознаят като промяна.
 
"Постигнахме прекрасни резултати, но загубихме изборите. Всеки носи отговорност, но колективната отговорност е безотговорност", посочи пред пленума лидерът на БСП.

Корнелия Нинова
БГНЕС

По повод репликата й, че демокрацията ни е отнела много, Нинова за пореден път обясни, че е извадена от контекста и отхвърли обвиненията, че БСП смятала да смени курса на България от европейския й път.
 
Нинова стигна и до актуалната тема от последните дни - възможна ли е коалиция между ГЕРБ и БСП. Тя така и не каза, че не е, но обясни, че има граници, които не трябва да се прекрачват, иначе се губи доверие и сила.

"Уолстрийт джърнъл": Българите отхвърлиха партията, която иска по-силни връзки с Москва

Корнелия Нинова
БГНЕС

След това посочи, че сега е важно българското председателство на Съвета на ЕС и това трябва да е приоритет. Така Нинова стигна и до въпроса за отговорността. Поемала своята, като поискала от пленума вот на доверие и го получи след 3 часа дебат. Иначе партията трябваше да избере нов лидер.
 
Междувременно малко преди началото на пленума лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира, че за ЕНП, част от които е и ГЕРБ, е проблем коалиция между партията на Бойко Борисов и патриотите.

Няма да подавам оставка, отсече Корнелия Нинова