В Междуведомствената комисия за експорт и неразпространение на оръжия няма данни за издадено на нито едно разрешение за износ на оръжия и стоки с двойна употреба за Украйна.

Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова във връзка с излязлата в медиите информация за оръжеен износ за чуждата държава.

Нинова обясни, че комисията е националният орган, който дава разрешения за търговия с оръжия и стоки с двойна употреба. "Това е практика, която е наложена веднага след подписването на Минските споразумения 2014/2015 г. Не се намериха и назад във времето документ за износ на български стоки за Украйна", допълни вицепремиерът.

Милицията в Донецк: Украинската армия ползва гранатомети българско производство

В неделя народната милиция на Донецк обяви, че по време на обстрела срещу непризнатата република украинската армия е използвала произведени в България гранатомети. Руската агенция ТАСС съобщи, че става въпрос за обстрела на селището Зайцево, където са били използвани 30-милиметрови снаряди за гранатомети, произведени в завод “Арсенал”.

Разказ на жена, евакуирана от Донбас: Забравих парите, но си взех иконите

“Този факт нагледно потвърждава как Западът снабдява Украйна със смъртоносно оръжие, с помощта на което се унищожават мирните жители на републиките в Донбас”, заявиха още от милицията на Донецката народна република.