"Последните седмици темата за износ на оръжие за Украйна беше употребена грубо. Беше хвърлено обвинение, че едно говорим пред обществото и друго правим. И докато ние твърдяхме, че и един патрон не сме изнесли, те твърдяха, че нощем с посредници към Украйна вървят тонове оръжие за милиарди левове."

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Министър Гьоков: България не дава оръжие на Украйна

Припомняме, че преди няколко дни секретарят на президента Димитър Стоянов показа част от документ, в който пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.

Днес Нинова твърди, че всъщност с тези данни самият президент и назначеното от него служебно правителство се уличават в търговия с оръжия за Украйна.

Министърът показа и самия документ, от който става ясно, че това е докладна записка от бившия директор на ВМЗ Сопот до съвета на директорите. В него става въпрос за сделка, сключена през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев. "Желанието на изп. директор на ВМЗ е да бъде прехвърлена датата и доставката от 2021 за 29 април 2022 година. И да се прехвърли от Афганистан за Украйна", обясни Корнелия Нинова.

Тя показа още един документ, с който съветът на директорите одобрява промяната в сделката. "Този съвет на директорите подава документи в Междуведомствената комисия за оръжия, но вече за Украйна. Междувременно е сменен министърът и аз заемам този пост. Документите идват в комисията и тя отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение. Аз като принципал сменям изпълнителния директор на ВМЗ Сопот, който е назначен от ГЕРБ през 2015 г. А съветът на директорите е назначен на финала на последния служебен кабинет", обясни министърът на икономиката.

Корнелия Нинова отказа да каже дали тези разкрития са свързани с отказа на БСП да се яви на консултации с президента, както и преждевременното приключване на разговорите от страна на Румен Радев.

Радев: Липсва решителна политика, насочена към по-бързото прекратяване на войната в Украйна

"Това не е война с президента, а битка за истината и спирането на фалшивите новини. Битка за държава, в която тази истина не се променя, за да унищожиш някой, който не ти е симпатичен. Президентът ме призова да говоря, ето говоря, въпреки, че много месеци стискам зъби", изтъкна левият лидер.

"Сега питам президента как ще изчисти това петно, лепнато на президентската институция от главния му секретар, защото това е направено умишлено. Стоянов има целия документ, щом е извадил от него три реда. Той знае, че това е сделка на служебния кабинет на президента Радев и въпреки това вади само част, за да манипулира обществото. С тези документи той уличава държавния глава и служебното му правителство в търговия с оръжия за Украйна", категорична е Нинова.