Георги Гьоков
Георги Гьоков / БГНЕС
"България не дава оръжие на Украйна. Какво правят другите държави с българското оръжие, което получават по договори, е техен проблем. Омръзна ми тази тема да се върти из публичното пространство. Всеки, който твърди нещо, нека покаже документи.  Истинските факти показват,че МС, НС и никой орган у нас, който има отношение към оръжията, не е взимал такова решение", заяви социалният министър Георги Гьоков по NOVA.

Така той отговори на въпрос, свързан с информацията, която съветникът на президента Румен Радев Димитър Аврамов съобщи във фейсбук. Той публикува в социалната мрежа документ, показващ, че наше оръжие от Афганистан е пренасочвано към Украйна. 

Скандалът се разрастна, след като в свое интервю пред "Гардиън" премиерът Кирил Петков намекна, че е България изнася оръжие за Украйна. Икономическият вицепремиер го отрече. Намеси се и президентът, който заяви: "В своето желание да уцели мен, той простреля госпожа Нинова".

„За мен е странно, че всички се занимават с проблем, който не е на дневен ред. Мисля, че президентът трябва да е по-загрижен за бюджета, а не за оръжията. Това са политически престрелки, които няма да помогнат на българския народ”, коментира Гьоков. 

"Всеки може да твърди, каквото си иска. Аз отново казвам, трябва да покаже документи и трябва да заяви категорично, откъде му е увереността му, че оръжието отива за еди къде си", повтори Гьоков. 

По думите му все още не е ясно дали левицата ще се включи в евентуален нов кабинет на „Продължаваме Промяната”.

„Днес има заседание на Националния съвет на БСП. Досегашната политика на партията беше в подкрепа на кабинета. Дали ще имаме покана за бъдещ кабинет, дали ще бъде отправена такава към мен или други колеги, това са второстепенни въпроси”, допълни социалният министър.

На въпрос, ако сега бъде приета актуализацията на бюджета, през октомври с колко процента ще се увеличат пенсиите, министърът каза следното:

„Там не целим увеличаване на всички пенсии. Там целим да сближим старите с новите пенсии и да въведем някаква справедливост, която отсъства дълги години. Тогава около 750 000 пенсионери щ получат нов по-висок размер на пенсиите. Средното увеличаване ще бъде с около 15%”, допълни Георги Гьоков.

Румен Гечев: Пенсиите не бива да са заложник на политически интереси

Относно актуализацията на пенсиите, министърът коментира: "50% има вероятност да бъдат актуализирани още от 1 юли и да си ги получат 7-20 юли, и 50% това да не може да се случи".
 
NOVA