/ БГНЕС
4 млрд. стигнаха до бизнеса и домакинствата за три месеца и половина за подкрепа за преодоляване на инфлационния скок. Това заяви Корнелия Нинова по време на петъчния блиц контрол в Народното събрание.

Тя напомни, че от днес влизат в сила всички нови мерки, заложени в Бюджет 2022. "Те са в размер на 20 млрд. лева, ориентирани към увеличаване на минималната заплата, майчинството , увеличаване на средствата за отглеждане на дете, ваучери за храна на работници, помощи за общините и тн. Безплатни детски градини - всичко това влиза в сила от днес и ще важи до края на годината", посочи вицепремиерът и министър на икономиката.

Минималната работна заплата става 710 лева

Нинова увери депутатите, че кабинетът е направил всичко по силите си, за да удържа цените и да компенсира домакинствата.

"Още от миналата година направихме няколко неща сред които беше и мораториум върху цените за битовите потребители. Всички аргументи против него, приказките как той е вреден, как ще се качат цените драматично, днес се разбиха на пух и прах. Да, мораториумът изтече и днес цените не са с драстичен скок. Тази мярка помогна на битовите потребители да посрещнат първите три зимни месеци без да има огромно увеличение на сметките в домакинствата им", каза още Корнелия Нинова.

Петков: Цената на тока няма да се покачва

"До април на бизнеса давахме по 250 лв. на мегаватчас. Сега се увеличи на 300 лв. Тази подкрепа постигнахме в преговори с почти всички бизнес организации. Мярката 60/40 също помогна на доста фирми и работници за запазване на доста работни места", допълни още министърът на икономиката.