/ Продължаваме Промяната
Необходима е сериозна държавна политика и инвестиции в образованието на морските кадри. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев на среща в Народното събрание с представители на морската индустрия, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Участниците в разговора посочиха, "че се наблюдава слаб интерес към определени изключително важни специалности в морския транспорт". Затова ще бъде използван капацитетът на пенсионирани капитани и професионалисти, които могат да допринесат със своя опит и знания.

Първо заседание на кабинета „Петков“ и първи приоритети – наводненията и ваксинацията (ВИДЕО)

Всички присъстващи днес се стремим морската ни индустрия да е във възход, заяви Николай Събев. Тя може да носи голяма добавена стойност, затова всичко, което правим, ще бъде в полза на обществения интерес, добави министърът. Той увери, че в тази посока ще бъдат всички действия на новия екип на министерството. Според него, за първи път има добра симбиоза на представители на морския бизнес и изпълнителната власт.

Бъдещето на България при превоза на пътници и товари е на релси, но това включва комплексното разглеждане на транспортната система без да вадим от това уравнение морската, речната индустрия и въздушната индустрия, в които има много потенциал, посочи още Събев.

Представителите на морския бранш са представили пред министъра проблемните теми за тях: инвестиции във висшето военноморско образование, недостига на кандидати в определени специалности като корабни инженери и други. Поставени са били и въпросите за липсата на добра довеждаща инфраструктура до пристанищата, силната конкуренция от страна на съседните държави, слаба комуникация със структурите от системата на Министерството на транспорта и съобщенията, повишаване нивото на сътрудничество между частните и държавни структури, преместването на ИАМА във Варна със акцент, че това не е добра идея и т.н.
БТА