/ iStock/Getty Images
Това се отразява на работата на прокуратурата при случаите на убийства и телесни повреди
Централната морга в София е изчерпала своя капацитет и не приема повече трупове.

Това става ясно от писмо на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов до служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и до служебния премиер Димитър Главчев. С него той сезира институциите относно необходимостта от предприемането на незабавни мерки за своевременно извършване на съдебно-медицински експертизи, назначени от органите на  досъдебното производство на територията на София и региона.

На 22 юли Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура са уведомени от изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска“, че се преустановява приемането на трупове за съхранение, за извършване на аутопсии и съдебно-медицински експертизи в Клиниката по съдебна медицина и деонтология на болницата.

Причината - капацитетът на трупохранилището е изчерпан. За проблема са сезирани и други институции.

Брутално убийство в София, тялото е открито в морга с фалшиви документи

„Подхождайки с разбиране към създалата се критична ситуация в болничното заведение, изказвам силно безпокойство и тревога от взетото решение“, посочва в писмото си главният прокурор Борислав Сарафов. Той подчертава, че това не само ще създаде изключителни затруднения в работата по досъдебни производства, но дори може да я блокира, ако се стигне до обективна невъзможност да се възлага извършването на съдебно-медицински експертизи по дела за причиняване на смърт и телесни повреди.

„Организацията и дейността на лечебните заведения не бива да затруднява разследванията по наказателни дела за престъпления от общ характер, още повече за тежки умишлени престъпления и свързаните с тях съдебно-медицински експертизи“, подчертава Борислав Сарафов.

Размениха телата на починали мъж и жена, от болницата отрекоха грешката

Главният прокурор настоява в спешен порядък да бъдат предприети всички необходими действия за преодоляване на критичната ситуация.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня