Не уважиха жалбите срещу прекратеното разследване на наводнението в Цар Калоян
Не уважиха жалбите срещу прекратеното разследване на наводнението в Цар Калоян / БГНЕС

Разградски окръжен съд обяви за недопустими двете жалби срещу прекратяване на наказателното производство за причините, довели до наводнението в Цар Калоян. Жалбоподатели са Сдружение "Да спасим Цар Калоян" и жена, чиято къща е съборена от придошлите води миналия август.

В жалбата си срещу прекратяване на наказателното производство за наводнението в Цар Калоян през август 2007 г. сдружение "Да спасим Цар Калоян" настоява да се търси отговорност от собствениците и арендаторите на язовирите края града. Тъй като сдружението е учредено през юли 2008 г. и не е съществувало като юридическо лице по време на наводнението, няма основание да обжалва прокурорското становище и жалбата е оставена без разглеждане, обясни съдия Валентина Димитрова.

Другата жалба е от жителка на Цар Калоян, чиято къща е сред срутените от придошлите води. Жената обаче не оспорва по същество прокурорското постановление, а смята, че помощите след инцидента не са разпределени справедливо. В тази й част жалбата е изпратена в Окръжна прокуратура.

На 6 август 2007 г. потопът отне осем човешки живота, разруши частично или изцяло близо една трета от къщите, унищожи 70 процента от инфраструктурата на Цар Калоян и съседното село Езерче. Заради съмнения, че спукването на стените на близките до Цар Калоян язовири и рибарници е довело до наводнението, Окръжна прокуратура – Разград започна разследване на причините за бедствието. 11 месеца по-късно разследващите постановиха, че няма виновни. Установиха недобро техническо поддържане на водоемите и недобра проводимост на преминаващата през Цар Калоян река Хлебаровска. Обяснено бе, че и при добро състояние на съоръженията, скъсването на стените и преливането на реката са били неизбежни при интензивни валежи от 291 л./кв.м., които се случвали веднъж на 10 000 години.

Сроковете за обжалване на прокурорското становище изтекоха.