Не може държавата да става заложник на един човек, смята Бойко Найденов
Не може държавата да става заложник на един човек, смята Бойко Найденов / снимка: БГНЕС, архив
Не може държавата да става заложник на един човек, смята Б. Найденов
58557
Не може държавата да става заложник на един човек, смята Б. Найденов
  • Не може държавата да става заложник на един човек, смята Б. Найденов

Не може държавата да става заложник на един човек - това каза изпълняващият длъжността главен прокурор и директор на Националната следствена служба Бойко Найденов по повод на казуса с избраната за конституционен съдия Венета Марковска и сигналите за конфликт на интерес срещу нея. На този етап не е работа на прокуратурата да се занимава с този казус, допълни той.

Преди известно време Венета Марковска заяви, че иска полицията да провери сигнала и ако прокуратурата я оневини, тогава ще положи клетва като конституционен съдия. Темата Найденов коментира така: „Прокуратурата се занимава със сигнали, в които има основателни твърдения, че има извършено престъпление от общ характер. Без да навлизам в подробности, прокуратурата няма функция да оневинява. Така, както госпожа Марковска, ако иска прокуратурата да я оневини, така всеки гражданин утре би могъл да поиска това. Но ако тя се чувства обидена, засегната от някое твърдение, тя би могла да потърси своите пред съда. Аз самият сигнал не съм чел. По принцип и Конституцията казва, че всички граждани са равни пред закона и не може да се прави изключение".

Попитан за мнението му относно дебата по темата, той каза: „Дебатът излезе извън рамките на нормалното за мен. Ако бях мястото на госпожа Марковска, бих се замислил. Ако има нещо вярно в тези твърдения наистина, не би било редно да се продължава в тази истерия. Не може държавата да става заложник на един човек".