НДСВ призова да се въздържаме от изблици на говорене с езика на омразата
НДСВ призова да се въздържаме от изблици на говорене с езика на омразата / снимка: БГНЕС, архив

България отбелязва 136 години от Освобождението и възстановяването на държавността.

В навечерието на празника обаче имаме всички основания да се притесняваме от ескалиране на напрежение по темата за етническия мир в страната. Това се казва в позиция на НДСВ, съобщават от партията.

Различни политически партии и техни представители експлоатират верската и етническа търпимост на българското общество и се опитват да насаждат противопоставяне и омраза. НДСВ призовава българските граждани, политиците, както и други обществени и неформални лидери да се въздържат от изблици на говорене с езика на омразата към различните по вяра и етнос. Етническият мир е едно от най-големите постижения на българското общество. Постижение, с което се гордеем пред Европа и света, заявяват от НДСВ.

Диалогът, зачитането на индивидуалността и мнението на другите са основни демократични ценности. Управляващите сега в страната би трябвало да направят всичко възможно и необходимо те да не се пренебрегват в името на овладяване на повече политически позиции в администрацията и в обществения живот. Езикът на омразата и подстрекаването на агресия не са помогнали за развитието на нито една нация.

„Всичко се състои в нашите задружни сили, всекиму ще се държи сметка за делата”, е казал Апостола Васил Левски. В България това време дойде и от нас зависи да не допускаме да се реализира украински или югославски сценарий, заявяват още от НДСВ.