НДСВ иска да се гарантира възможността за висока избирателна активност
НДСВ иска да се гарантира възможността за висока избирателна активност / снимка: БГНЕС

НДСВ иска да бъде гарантирана възможността за повишена избирателна активност на българските граждани и във връзка с това ще настоява за необходимите законодателни промени. Това стана ясно от думите на заместник-председателят на жълтата парламентарна група Яни Янев в предаването "Денят" на Дарик.

 

„НДСВ има за цел и желание да направи законодателни промени, включително и в конституцията, с които да се гарантира възможността за повишена избирателна активност на българите, тъй като само така можем да очакваме, че в бъдеще ще имаме парламент, който ще бъде подкрепен от повечето българи, а правителство, избрано от такъв парламент, ще бъде необходимо на страната във времето на финансова и икономическа криза”, обясни Янев.

 

На въпрос ще продължи ли НДСВ да настоява изборите за национален парламент да се проведат в работен ден, а не в почивен, той отговори: „Да, разбира се. Не намираме основание в момента да се откажем от тази теза, защото тя е възможна без промяна на конституцията, а само с промяна на действащите избирателни закони. Също така тази теза е обвързана с възможността за повишена избирателна активност”.