НДСВ: Институциите да се произнесат за вината на Цонев
НДСВ: Институциите да се произнесат за вината на Цонев / снимка: Пресцентър на МВР

От НДСВ призовават компетентните институции да се произнесат по правилата и закона дали задържаните днес съдия Петър Сантиров, бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Петров и бившият министър на отбраната Николай Цонев, имат вина или не. Това се посочва в официалната позиция на партията по случая, разпространена до медиите.

След днешния арест и специалната пресконференция по случая на заместник главния прокурор Бойко Найденов, от НДСВ заявяват, че са партия, чиито основни либерални ценности са силата на закона, отговорността и свободата. Водени от тези разбирания, НДСВ заявява, че корупционният и властовият натиск срещу съдебната власт са недемократични и неприемливи методи за влияние.

НДСВ: Институциите да се произнесат за вината на Цонев
netinfo
„НДСВ винаги е твърдяла и продължава да твърди, че основата на демокрацията е спазването на правилата от всички граждани и институции", посочват от партията. „Ако министър Цонев или някой друг, независимо от каква позиция и независимо от партийната си принадлежност, са престъпили закона, те ще трябва да понесат своята отговорност", се посочва в съобщението.

Те добавят, че няма да станат адвокат на бившия си министър като са убедени, че правото и истината ще възтържествуват.

От НДСВ вярват, че правосъдната система в страната ни професионално, отговорно и свободно ще се произнесе по случая. „Партиите сега нямат думата", добавят от НДСВ.