/ iStock/Getty Images
4 къщи са с наводнени мазета и гаражи
Наводнение в село Ново Делчево, което е предизвикано от проливните дъждове и от непочистен канал, който минава през населеното място. Това каза Атанас Стоянов, кмет на Община Сандански.

По думите му на място има екип на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, който да отводни засегнатите територии.

Водата на язовир „Долна Диканя“ не може да се използва за Перник, заразена е

„Пострадали са 4 къщи, на които са наводнени мазета и гаражи. На място сме с „Пожарна безопасност и защита на населението“, за да отводним мазетата. С бързи стъпки ще направим всичко възможно този канал, който, вероятно от десетилетия не е чистен, да бъде почистен максимално бързо, за да може да поеме и по-сериозни дъждове“, каза още Стоянов.

Той добави, че още през утрешния ден ще бъде създадена специална комисия, която да изготви план-сметка.

Заради режима на водата: Недоволни перничани излязоха на протест (ВИДЕО)

„В Ново Делчево е също директорът на „Напоителни системи“ Благой Дончев. Наводнението не е предизвикано от спукани стени на язовир или някакви водоеми, а е от проливния дъжд“, подчерта кметът на Община Сандански.

Атанас Стоянов бе категоричен, че освен пострадалите 4 къщи, няма опасност за други постройки, защото с багер е била отпушена най-тясната част на канала и водата се излива в близката река до село Ново Делчево. Кметът уточни, че към настоящия момент ситуацията е овладяна.
Агенция "Фокус"