/ iStock/Getty Images
При съвместни действия, работа и проверки между български, латвийски и белгийски инспектори по труда бяха установени случаи на недеклариран труд в строителния сектор в Белгия, съобщиха от пресцентъра на ГИТ. в Белгия.

Проверките бяха организирани в рамките на кампанията на Европейския орган по труда (ЕОТ), посветена на командироването в сектора, #EU4FairConstruction.

Българските инспектори по труда участват в подкрепени от ЕОТ съвместни проверки на строителни обекти в района на Кноке-Хейст, на които работят българи. Съвместните действия са насочени към контрол по спазване на трудовото и осигурително законодателство при командироване в рамките на предоставяне на услуги в строителството. По време на проверките инспекторите съдействаха при комуникацията с българските работници, хванати на строежите, за изясняване на действителните условия на труд и командироване, както и за бърз обмен на информация с българските контролни органи. В резултат на съвместните действия белгийски власти успяха да установят на място случаи на недеклариран труд.

За първите девет месеца на тази година в страната са установени общо 175 850 нарушения от ГИТ. 
ГИТ, БТА