Държавният глава подписа указа с предложението на втората по численост парламентарна група за министър-председател. Това съобщиха от "Дондуков" 2.

Веднага след това председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента.

То ще се състои утре - 6 юни 2023 г. от 13.00 часа.

Денков върна изпълнен мандат на Радев (СНИМКИ)

В дневния ред са включени три точки - избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избиране на Министерски съвет на Република България.

Развръзката с втория мандат дойде броени часове, след като ПП-ДБ върнаха папката на президента.

"Процедурата е позната – представя се кандидатът за министър-председател, а той представя кандидатите за министри и структурата на кабинета", коментира по-рано председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Парламентът готов да гласува новото правителство още утре

По думите му кандидат-премиерът може да направи политическо обръщение и декларация или да представи приоритетите на управлението, след което има възможност за дебат и се провеждат гласуванията – за министър-председател, за структура на кабинет и за персоналния състав, уточни Желязков.

На въпрос дали е оптимист, че редовният кабинет ще бъде подкрепен в пленарната зала, председателят на Народното събрание заяви, че има заявено политическо мнозинство. Желязков изрази надежда, че бъдещото редовно правителство ще бъде по-успешно от последното такова през последните две години.