Намериха откраднатите картини в заложна къща
Намериха откраднатите картини в заложна къща / снимка: Sofia Photo Agency
Полицията в София задържа 26-годишния Антоний Чакъров за кражбата на двете картини от изложбата в НДК, посветена на 130-годишнината от Освобождението на България. Двете картини са били открити в заложна къща, оставени срещу сумата от 50 лева.

Платната на Николай Павлович и Василий Верешчагин са били откраднати в следобедните часове на неделния ден. 26-годишният Антоний Чакъров е взел картините и е минал незабелязано покрай охраната, но е бил заснет от една от охранителните камери в НДК. По късно е установено, че двете картини са оставени в столична заложна къща, съобщи директорът на СДП комисар Румен Стоянов и добави:

„Картините са заложени в една от заложните къщи. Незабавно бяха организирани силите на 4 РПУ и на сектора кражби при Столична дирекция на полицията. В резултат на проведената операция в заложната къща бяха намерени двете картини. Малко по-късно беше задържан и самият извършител на престъплението. Това е Антоний Ангелов Чакъров, роден през 1981 година в София. Регистриран за кражби. Последната му регистрация е от началото на 2008-а година”.

От полицията заявиха още, че срещу фирмата, охранявала изложбата, е започнала проверка и не е изключено лицензът и да бъде отнет.