Намалява българското военно присъствие в Афганистан
Намалява българското военно присъствие в Афганистан / снимка: DarikNews.bg, архив

От Афганистан в България се завърнаха 217 военнослужещи от състава на седма рота за действие в земната зона за отбрана на летище Кабул, медицински екип, формирование „Военна полиция” и щабни офицери, съобщи пресцентърът на българското военно ведомство.

При посрещането им министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че мисията на българския контингент в операцията на НАТО в Кабул е изпълнена изключително добре. XXIII контингент, участваше в мисията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF). „Не само моите оценки при двете ми посещения в Афганистан, но и оценките на всички командващи на българските военнослужещи са за перфектно свършена работа”, посочи още министърът.

Аню Ангелов благодари на военнослужещите за тяхното достойно представяне, за професионалното изпълнение на задачите в операцията на НАТО в Афганистан. На официалната церемония присъстваха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Данчо Дяков и висши офицери от командването на Сухопътните войски.

Съгласно Стратегията за трансформиране на участието на Въоръжените сили на Република България в операцията на ръководените от НАТО сили, седма механизирана рота бе последната българска рота, която изпълнява задачи в земната зона за отбрана на летище Кабул.

Първият български военен контингент се включи в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан през февруари 2002 г. след решение на Народното събрание на 21 януари 2002 г. Той беше разположен в района на британския контингент на 10 км от Кабул. В неговия състав беше включен взвод за санитарна обработка с общо 31 военнослужещи, според Министерство на отбраната.

След поредица от трансформации на българския контингент, от юни 2007 г. в операцията на НАТО в Афганистан се включи механизирана рота с личен състав 106 военнослужещи, в състава на италианската бойна група, със собствена зона за отговорност и пълни оперативни способности.

През октомври 2009 г. съставът на механизираната рота бе увеличен на 170 военнослужещи. Ротата беше пряко подчинена на командира на летище Кабул. Основните задачи, които ротата изпълняваше в назначената й зона за отговорност бяха: наблюдение и контрол на особено важни райони; подпомагане провеждането на операции; подпомагане на действията, свързани с провеждането на реформите в сектора за сигурност на Афганистан, конвоиране и др.

От 2007 г. до 31 януари 2013 г. в състава на механизираните роти от българския контингент в Кабул, Афганистан, са участвали общо 1725 военнослужещи, основно от военните формирования 34 750-Карлово, 24 150-Стара Загора и 32 990-Пловдив.