/ iStock/Getty Images
Само за първите три месеца на 2019 г. в България са извършени 5 800 аборта, което поставя страната ни сред водещите държави в Европа по брой аборти. Това сочи статистика на Националния център по обществено здраве и анализи, предаде БГНЕС. От тях над 3 600 бременности са прекъснати по желание.

Статистиката сочи още, че София и Пловдив са водещите градове, в които се извършват най-много премахвания на плода – само за първите три месеца на годината в Столичната община са извършени 935 аборта, в Пловдив – 571, а в Бургас – 410. Стара Загора се нарежда на четвърто място с 386 аборта от януари до април, а на пето място е Пазарджик – с 363 унищожени ембриона. В Русе, Силистра, Сливен, Плевен, Хасково и Търговище случаите на премахване на плода са около 200 за всеки град.

Алабама забрани абортите

39 от прекъснатите бременности са извършени на деца под 15-годишна възраст, като в 22 от случаите абортът е спонтанен, а в 17 – терапевтичен /тоест, застрашава живота на майката, или плодът е с високи рискове от увреждания/.

Най-много аборти правят жените над 30-годишна възраст – близо 2 850. На второ място са жените от 20 до 29-годишна възраст, като за първото тримесечие на годината те са 2 408. И сред тийнейджърките абортът не е табу, като в Стара Загора са извършени най-много аборти на 15-19 годишни момичета – 55. По този показател – аборти сред тийнейджъри, Стара Загора е на първо място в статистиката, после се нареждат отново Пловдив /49 аборта/, след това Столична община /47/, и Сливен /35/.

Демонстрации в Мадрид против абортите

Статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи отчита само медицинските аборти, направени по желание, спонтанните, и тези, извършени по медицински показатели, но в държавата няма официална статистика за това колко ембриона биват премахвани незаконно. Според източници в интернет броят на незаконно премахнатите ембриони в частни клиники, както и този на извършените с медикаменти, е даже по-висок от тези, премахнати законно, и описани в официалната статистика.

Ако официалната статистика се запази със същия темп до края на 2019 г, то за една година България ще е загубила над 23 000 бъдещи българчета. За сравнение, през 2016 г. официалният брой на прекъснати бременности е 26 446, при 56 хиляди регистрирани живородени деца.

Какво всъщност мисли църквата за шамарите и абортите? (ВИДЕО)

Според официалната статистика, от 1954 г. насам, когато абортът е легализиран, са извършени над 6.5 милиона аборта. Общо в света през 2018 г. са извършени близо 42 милиона прекъсвания на бременности.
БГНЕС