/ МО, пресцентър
Военнослужещи от състава на 16-а авиобаза Враждебна и медици от Военномедицинска академия, които участваха в дейностите в помощ на пострадалите от голямото земетресение в Република Турция в началото на февруари, бяха наградени от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов. Това съобщи пресцентърът на ведомството.
По последни данни броят на жертвите от опустошителните трусове в Турция е над 50 000, ранените са около 115 000, а вчера земетресение с магнитуд 5,3 разлюля югоизточния турски окръг Кахраманмараш, който бе епицентър на земетресенията на 6 февруари.

С наградни знаци бяха отличени подполковник Пламен Дончев, капитан Николай Георгиев, майор Мирослав Пипев, капитан Любомир Кирилов, майор Цветан Станимиров, капитан Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков.

наградиха наши военни, помагали при трусовете в Турция и Сирия
МО, пресцентър

„Вие показахте героизъм в мирно време. Показахте, че на Българската армия може да се разчита във всеки един момент. Благодарение на Вас ние показахме на нашите съседи, че могат да разчитат на нас“. С тези думи Стоянов се обърна към наградените. Той припомни, че благодарение на бързата и професионална работа на военнослужещите само в рамките на два часа на 6 февруари бе създадена организация за превозването на техника, спасителни екипи и медици в помощ на съседна Турция.

"Това е поредното доказателство, че на Българската армия може да се разчита в трудни моменти. Доказахме го и в Карловско, доказахме го и след земетресението, доказваме го и с всеки полет за медицинска евакуация с участието на нашите медици. Хората разчитат на нас и това е благодарение на Вашите умения, благодарение на това, че доказахте, че може да се справите във всеки момент с всякакви сложни задачи“, каза още Стоянов. 

наградиха наши военни, помагали при трусовете в Турция и Сирия
МО, пресцентър

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов запозна наградените военнослужещи с благодарственото писмо, получено от началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Турция армейски генерал Яшар Гюлер. В него той изразява благодарност за ценната подкрепа, която България е оказала на страната им, както и своите пожелания към българските военнослужещи за здраве и благополучие.

Знаем, че винаги можем да разчитаме на Вас“, обърна се началникът на отбраната към наградените военнослужещи.

„Винаги съм твърдял, че Българската армия е близо до хората с действията си по третата мисия на Въоръжените ни сили, но в този момент бяхме близо и до нашите съседи в братска Турция“, добави адмиралът. Той посочи, че за да бъде страната ни една от държавите, които първи се отзоваха след опустошителните трусове в южната ни съседка, основна заслуга имат обученият летателен, инженерно-технически и наземен състав от Военновъздушните сили и екипите от Военномедицинска академия. „Реагирахме своевременно, защото имаме изправна техника, отработени процедури и тренираме, за да бъдем готови за такива действия“, допълни началникът на отбраната.