Надзирателите на протест, подкрепят колегите си на смяна при бягството на двамата затворници
96907
Надзирателите на протест, подкрепят колегите си на смяна при бягството на двамата затворници
  • Надзирателите на протест, подкрепят колегите си на смяна при бягството на двамата затворници
Надзиратели излязоха на протест в подкрепа на колегите си, които са били на смяна в деня на зрелищното бягство от Централния софийски затвор на Владимир Стефанов и Радослав Колев. Двамата рецидивисти избягаха от затвора преди седмица, след като заплашиха с оръжие надзиратели.

3 април: Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)

Ивайло Григоров от Синдиката на надзирателите е категоричен, че служителите са реагирали адекватно при бягството. Според него следствието ще докаже, че пистолетът не е вкаран с помощта на вътрешен служител.Днес правосъдния министър Цецка Цачева свиква на съвещание шефовете на затвори.

Цачева свиква на съвещание началниците на затвори

Надзирателите искат да бъде осигурено адекватно финансиране
на местата за лишаване от свобода, да бъде купена нужната техника и да се увеличи броят на служителите в затворите. Григоров признава, че в системата има корупция, но се работи срещу нея.

"Електропреносните пистолети не трябва да са по един в затвор - забележете, - а трябва да са на кръста на всеки служител. И много други неща, които биха довели до нормалното функциониране на местата за лишаване от свобода", каза Григоров. Той отбеляза, че според анализи от преди съкращенията през 2015 година недостигът и съответно нуждата от кадри в ГД "Изпълнение на наказанията" е била от 796 човека, като в тях се включват допълнителен надзорно-охранителен състав, инспектори по социална дейност и психолози.
 
Григоров посочи, че в затвори с размерите на софийския в съседни държави като Румъния и Македония служителите са двойно повече. В затвора в столицата на смята работят 28-30 човека. На въпрос трябва ли надзирателите в затворите да имат оръжие, той посочи, че не е задължително то да е огнестрелно. "Има система, която се ползва в световен мащаб и е крайно ефикасна", допълни той. На въпрос защо я няма у нас, синдикалистът бе лаконичен: "Защото е скъпа и струва пари, законът не пречи, даже подкрепя в тази посока".
 
Запитан дали трябва да се очакват още протести, Григоров каза, че това зависи от волята, която държавата ще покаже за справяне с проблемите.
 
Надзирател разказа как може да се вкара оръжие в затвора

"Не е хубаво цялата вина и цялата помия да се излива върху надзирателите. Смея да твърдя, че колегите имат възможно най-адекватната реакция при нападение с оръжие. Следствието предполагам ще докаже, че пистолетът не е вкаран с вътрешен човек и през служител на затвора. През товарните входове на ден преминават тонове материали и строителни продукти, които се проверяват с един ръчен металотърсач и един човек. Успяваме да предотвратим в повечето случаи прехвърляния през оградата, имаме и пропуски за съжаление, но с толкова хора това можем да покажем като резултати. Вече имаме и доста регистрирани пренасяния с дронове", отбеляза Григоров, като допълни, че опитите за пренасяне с летателните машини касаят наркотици, телефони.

Първи оставки след бягството от затвора

Григоров не отрече, че в затворите има корупция. "Борим се по всякакъв начин, от синдикалната организация участваме в мероприятия на ГД "Изпълнение на наказанията" за залавянето на служители, които са се продали", коментира профсъюзният представител.
 
Той отчете, че даже има хванати, като по неговото мнение нивото на корупция "не е толкова високо".