/ iStock/Getty Images
В 20:00 ч. приключи гласуването в контрареферендума, който се проведе в четири села на територията на община Несебър. Жителите на селата Баня, Емона, Паницово и Козница трябваше да изберат дали да останат в пределите на Община Несебър, или да преминат към Обзор.

Изборния ден приключи нормално. От имащите право на вот на общественото допитване са гласували 76,19 на сто. В Общинската избирателна комисия-Несебър /ОИК/ няма постъпили жалби и сигнали, съобщи за БТА председателят на комисията Силвия Димитрова. Тя уточни, че право на глас са имали 226 жители на четирите населени места.

До контрареферендумът се стигна, след като през февруари тази година бе проведено допитване за отделянето на Обзор и шест села в самостоятелна община. Тогава 73 на сто от имащите право на вот гласуваха за отделянето им от морската община. Малко след това обаче жителите на четири от селата обявиха, че искат да останат в пределите на Община Несебър и пожелаха ново допитване.

Въпреки препоръката на Централната избирателна комисия контрареферендумът да не се провежда, късно снощи ОИК-Несебър реши новото обществено допитване да се проведе.
БТА