Над 1 млн. евро контрабандна стока е задържана от началото на годината
Над 1 млн. евро контрабандна стока е задържана от началото на годината / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Над 2300 сигнала за корупция са подадени за 2007 година в инспекторатите на различните министерства у нас, съобщи вътрешният министър Румен Петков. Той допълни, че решаването на проблема с безмитните оператори и търговията с акцизни стоки по границите отстранява предпоставките за контрабанда у нас.

От началото на годината при акции на полицията в страната са иззети 600 бутилки алкохол, 130 000 кутии цигари и други стоки, чиято стойност възлиза на над 1 милион евро, съобщи вътрешният министър.

„Безмитните оператори са и предпоставка, и възможен фактор за нарушаване на обществения интерес и ощетяване на хазната в полза на сивата икономика. Досегашните стъпки и действия до един определен период бяха половинчати, бяха предприети мерки преди две години за адаптиране на нашето законодателство, но така или иначе половинчати мерки, които не дадоха необходимия резултат”, каза Петков.

Румен Петков съобщи още, че със закриването на безмитните магазини се елиминира възможността средства, придобити от сивата икономика, да се вливат в корупционни практики у нас свързани дори и с политическата корупция.