"Булгаргаз" е имал възможност да получи пълните обеми природен газ, договорени с Азербайджан, смята министър Николов
Националната полиция и ДАНС влязоха в "Булгаргаз".

Официално: „Булгаргаз” предложи поевтиняване на газа от март

От МВР съобщиха, че е започнала проверка във връзка с цените на газа. Иззети са различни документи. Операцията е на шест различни адреса, като сред тях и на частни дружества в няколко града.

Георги Димитров

"Булгаргаз" е имал възможност да получи пълните обеми природен газ, които са договорени с Азербайджан. Това посочва в рамките на парламентарния контрол днес министърът на енергетиката Александър Николов в писмен отговор на въпрос на депутата от парламентарната група на "Демократична България" Ивайло Мирчев дали се разследват причините България да не получава договореното количество азерски газ, както и дали е установена връзка между незавършването на интерконектора IGB, който е системно забавян, за да не се внася пълния обем азерски газ.

КЕВР пита енергийния министър за цената на природния газ

Енергийният министър Николов уточнява, че съгласно сключения договор между "Булгаргаз" и "Азербайджан газ съплай къмпани" (Azerbaijan Gas Supply Company - AGSC), IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България) е посочена като една от точките за доставка на природен газ. Според него обаче това не означава, че за "Булгаргаз" не е имало възможност да получи пълните обеми природен газ.

Георги Димитров

"Вследствие на всички извършени действия от "Булгаргаз", включително сключените анекси към оригиналния договор за доставка, ситуацията е такава, че за доставката към настоящия момент на пълните количества природен газ, е необходимо изричното съгласие на AGSC", допълва министър Николов.

Според договора азерската компания трябва да доставя на България по 1 млрд. куб метра природен газ годишно. Министърът на енергетиката информира, че в момента се преговаря с азербайджанската страна на най-високо правителствено ниво относно възможностите за доставяне на пълните договорени обеми по алтернативни маршрути.

Проверява се как "Булгаргаз" е изнесъл природен газ до Румъния от газохранилището в Чирен

Припомняме, че на 1 януари от "Булгаргаз" публикуваха на сайта си официална позиция, в която отговарят на въпроса защо България получава само част от договорените количества природен газ от Азербайджан.

Георги Димитров

Според обществения доставчик единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България, съгласно договора с азерската страна, е газопроводът IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България), който не е изграден.

През 2020 г. азерският доставчик е информирал "Булгаргаз", че започва доставки по Трансадриатическия газопровод до мястото на свързване с IGB на Комотини, но газопроводът IGB не беше изграден.

"При това положение Булгаргаз ЕАД не само че не може да получава природен газ съгласно договора, но е заплашен и от неустойки", написаха тогава от обществения доставчик.

Енергийният министър: Недоставките на азерски газ в България води до ужасяващи загуби

Според "Булгаргаз" азерската компания, от своя страна, нито е длъжна да доставя газ по друг газопровод, освен по IGB, нито - да доставя всички количества, които би доставила по IGB.

Георги Димитров

След като вече няколко пъти пускането на газопровода IGB се отлага, "Булгаргаз" ЕАД не е имал друг избор, освен да преговаря с азерската страна и да търси най-доброто възможно временно решение с изричното съгласие на доставчика. "Булгаргаз" ЕАД е успял да договори с азерския доставчик да получава газ на друг газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА).

Към настоящия момент "Булгаргаз" ЕАД получава количествата, които азерският доставчик се съгласи да достави. Получаването на пълния размер на договорните количества на алтернативния газопровод зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна, твърдят от българския обществен доставчик.

Посланикът на САЩ в Атина: В България има сили, които не искат интерконекторът с Гърция да успее

Депутатът Ивайло Мирчев поставя и въпрос дали е анализирано решението на "Булгаргаз" да намали ангажираните количества в гръцката преносна система от 14 400 на 10 000 мегаватчаса на при входната точка от ТАП в гръцката система - Неа Месемврия, което ще се задържи до юни 2022 г., тъй като недостиг на капацитет не е установен. Той пита дали това доказва умисъл в действията на "Булгаргаз".

Георги Димитров

"От гледна точка на Министерство на енергетиката няма обективна причина за намаляване на договорените количества от 14 400 на 10 000 мегаватчаса на ден", посочва министър Николов.

Той добавя, че поради тази причина министерството, съвместно с Българския енергиен холдинг, изясняват причините за действията на "Булгаргаз".
БТА