/ БГНЕС, архив

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов изпрати писмо до министъра на енергетиката Александър Николов, в което настоява да получи информация как е изчислил, че поскъпването на природния газ през януари е можело да бъде само с 5, а не с 30%.

"На брифинг на 12.01.2022 г. заявявате, че е имало достатъчно инструменти за „различен микс“ за регулирания пазар на природен газ. Посочвате, че според анализите на Министерство на енергетиката /МЕ/ цената на природния газ от 1 януари 2022 г. е можело да бъде 107,60 лв за мегаватчас, което е ръст от 5,15%, а не както предложи „Булгаргаз“ ЕАД и енергийният регулатор утвърди – с 30%", пише шефа на КЕВР до министър Александър Николов.

Енергийният министър отговори на обвиненията за забавянето на интерконектора с Гърция

"Заявявате също, че не са използвани всички възможности и не е спазена нормативно заложената схема с приоритет да се използва газът от различни източници с най-ниски цени. Във връзка с Вашето заявление, моля да предоставите изготвения от експертите на МЕ анализ, както и данните и информацията, които са били използвани, с оглед запознаване на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране с тях и преценка на основателността на твърденията от регулаторна гледна точка“, иска Иванов.

Комисията по енергетика отложи приемането на правила за избор на председател на КЕВР

От КЕВР подчертават, че след получаването на отговор от Министерство на енергетиката и след провеждането на анализ на експертно ниво от страна на регулатора, Комисията ще информира обществеността за своето становище.