/ Георги Димитров
Министърът на енергетиката Александър Николов отговори на "спекулациите за забавянето на строежа на интерконектора с Гърция".

Договор за заем с Европейската инвестиционна банка за провеждане на преговори е получен през ноември 2018 г. ЕИБ поставя изрично условие за сключване на договор с предходния изпълнителен директор на БЕХ да няма каквото и да е въвличане на дейности, свързани със заема на проекта, а Министерството на енергетиката възразява на поставените условия, дори в началото на юли 2019 г. същият е назначен отново на поста изпълнителен директор на БЕХ, въпреки че преди това е освободен от същия министър на енергетиката заради несправяне с работата. Позицията на ЕИБ е, че заемането на поста от г-н Жаклен Коен е несъвместимо с политиката на банката и представлява пречка за сключване на договор за заем и налага на Министерството да енергетиката да промени съществено устава на БЕХ и да въведе ограничения във функциите на изпълнителния директор, както и да създаде специална позиция на зам.-изпълнителен директор, който да докладва директно на министъра на енергетиката. Последните договори с ЕИБ са приключили на 10 октомври 2019 г., посочи Николов.

Отновно спекулациите за валидност на договора - той е валиден и приключва с изпълнението на всички задължения от страна на изпълнитела, а не с настъпването на някаква дата, обясни Николов и посочи, че договорът е достъпен и всеки може да го прочете.

"Вече сме януари, а газовата връзка не само не работи, но 50 километра от нея дори не са положени. Как така проектът се докара до 8 месеца закъснение? Каква цена трябва да платят българските граждани, че интерконекторът не е завършен? По какъв начин ще бъде компенсиран българският бизнес? Въобще нямаше да говорим за такава висока цена, ако договорът беше изпълнен до 31 декември 2021 година", посочиха от ГЕРБ в началото на годината.

В началото на май 2021 г. "Тец Марица изток - 2" дължи над милиард лева, НЕК АД 2,6 милиард, добави Николов.

Компенсирането на битовите потребители на газ ще започне максимално бързо, чака се отговор от ЕК, Министерството на енергетиката работи, за да може то да започва от и да включват и месец декември 2021 г., каза още той.



Той уточни, че структурата за компенсации на природен газ, която ще бъде предложена, е 50 процента от ръста на цената, като за база се използва последното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цена за мегаватчас, която е 48,84 лева.

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова обясни, че помощта се изчислява като 50 процента от разликата между базата от 48,84 лева за мегаватчас, която е в регулаторното решение, и одобрената цена на обществения доставчик "Булгаргаз", предаде БТА. Тя даде за пример, че за януари цената на природния газ е 133,41 лева за мегаватчас, като от тази стойност ще се извади 48,84 лева и 50 на сто от това се получава 42,30 лева на мегаватчас - сумата за подпомагане за месец януари тази година. За декември компенсацията е 26,77 лева за мегаватчас, посочи тя.

Структурата на изплащане и компенсацията ще бъдат допълнително уточнени. Всички компенсации подлежат на допълнително потвърждаване от Министерски съвет и от съответната нотификация от Европейската комисия.