/ БГНЕС
През последните седмици „Булгаргаз” ЕАД е обект на безпрецедентна и непочиваща на факти атака и дезинформационна кампания. За последните 2 години сме прехвърлили почти 900 млн. лв. ползи от договорите си с доставчици. Нападките отдавна излязоха извън пределите на нормалната обществена дискусия и преминаха границата на некомпетентността до степен, в която създават съмнения за злонамереност и обслужване на икономически интереси извън тези на държавата, битовите потребители на природен газ и българската индустрия. Това се казва в позиция на държавната компания относно доставките и цената на природния газ.

В нея от компанията казват, че в условията на безпрецедентна енергийна криза в Европа, продиктувана от недостиг и рекордни цени на газа, през последните години „Булгаргаз“ ЕАД прехвърля на топлофикационните дружества, газоразпределителните предприятия и индустрията всички ползи от договорите си със своите доставчици, а именно: през 2020 г. 202 млн. лв., а през 2021 г. – приблизително 675 млн. лв., или общо за последните две години сумата достига близо 877 млн. лева.

Без усилията и работата на общественият доставчик „Булгаргаз“ ЕАД, е спорно дали този значителен финансов ресурс би достигнал, дори частично, до битовите потребители на природен газ и българската индустрия.

От „Булгаргаз” категорично отхвърлят обвиненията към дружеството като напълно голословни и неотговарящи на истината.

Категорично не отговарят на истината твърденията, че „Булгаргаз“ ЕАД изнася в Румъния евтиния газ от хранилището в Чирен, вместо да предоставя тези количества на регулирания пазар в България. В действителност 100% от количествата, съхранени от „Булгаргаз“ ЕАД в ПГХ „Чирен“ се предоставят на регулирания пазар за нуждите на крайните снабдители (газоразпределителните дружества) и на топлофикационните дружества, както и на български индустриални клиенти. Спекулации относно възможността да се променя графика на добива от ПГХ „Чирен“ не вземат предвид режима на работа на газохранилището и необходимостта от наличието на свободен капацитет за промени в добива, казват още от дружеството.

В позицията, подписана от Съвета на директорите, се обяснява подробно за продажбите на газ на регулиран пазар, на свободен пазар и на организирания борсов пазар.

Пазарът на природен газ в България има регулиран и либерализиран сегмент, отбелязват още от държавната компания. В писмото се припомня и за образуваното от ЕК дело срещу „Газпром“ през 2012 г., след което гигантът беше принуден да премахне т.нар. клаузи за „местоназначение“ на газа.

Ето и цялата позиция на "Булгаргаз":

 

 

БГНЕС