/ iStock/Getty Images
По повод 14 юни – Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, до края на месеца ще се проведат редица кръводарителски инициативи в страната, съобщават от здравното министерство. 

На тържествена церемония в аулата на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) от 12:00 часа, утре ще бъдат отличени 15 организации и личности със специален принос за кръводаряването у нас. Събитието се организира от НЦТХ съвместно с Българския Червен кръст. 73 предприятия, търговски дружества, неправителствени организации, лечебни и учебни заведения ще получат благодарствени грамоти от екипа на центъра за проявената съпричастност, активното участие и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване у нас. 

Стартира акция по кръводаряване в Пловдив

В рамките на Световния ден всяка година в над 192 държави се организират различни събития, с които не само се оказва подкрепа на кръводарителите, но се и насърчават хиляди хора да се присъединят към благородната кауза на доброволното кръводаряване. В България първата акция за безвъзмездно даряване на кръв се провежда през 50-те години на миналия век.

С близо 8,4% са се увеличили кръводарителите у нас през първите четири месеца на годината в сравнение с 2021 г. Техният брой е съответно 55 760 за 2022 г. и 52 351 за 2021 г. За Националния център по трансфузионна хематология увеличението е приблизително 5 на сто. Ако през миналата година от януари до април кръводарителите са били 12 254, то през 2022 г. те вече са 12 864.

У нас всеки, който желае да дари кръв, може да го направи, като се обърне към съответния център по трансфузионна хематология в страната. През почивните дни в София стационарните екипи в НЦТХ работят от 9:00 до 15:30 часа.