/ iStock/Getty Images
На 13, 14 и 15 юни от 8:30 до 13:00 ч., в мобилен кабинет за кръводаряване, който ще се намира на ул. „Емил Де Лавеле” в Пловдив, ще се проведе акция по кръводаряване.

С цел създаване на по-добра организация е нужно всеки, който иска да кръводари, да регистрира своето желание на имейла на Дирекция „Здравеопазване” - zdraveopazvane@plovdiv.bg като конкретизира датата и предостави служебен телефон за връзка. След изготвяне на график всеки ще бъде уведомен за часа и датата, на която може да се включи в акцията по кръводаряване, съобщават от Общината в града.
 
Кампанията се организира от Районен център за трансфузионна хематология, със съдействието на Община Пловдив, по повод наближаващия Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни.
 
Дарената кръв е незаменимо средство за спасяване и поддържане на човешкия живот. До този момент няма създаден общодостъпен, качествен аналог или заместител. Затова безвъзмездното кръводаряване е израз на милосърдие, състрадание и човечност. Кръводаряването е полезно, а манипулациите са безболезнени и не крият риск за здравето на дарителя. Взетата кръв се възстановява от организма за три-четири седмици, без да са необходими допълнителни мерки и усилия от кръводарителя.
 
От Центъра за трансфузионна хематология припомнят, че вследствие на пандемията от Covid-19 броят на безвъзмездните кръводарители в страната драстично е намалял. Във връзка с набавяне на необходимото количество кръв, кръвни съставки и произведените от тях биопрепарати за нуждите на лечебните заведения, от центъра апелират гражданите да се включат в кампанията, за да подпомогнат  лечебния процес на нуждаещите се пациенти.
 
Най-рядката кръвна група е тази, която в момент на спешност е в критична наличност. Дарената кръв няма цена.