МВР с нови данни за изчезването на Петко Сертов
МВР с нови данни за изчезването на Петко Сертов / снимка: БГНЕС, архив

„Не съм се родил главен секретар" - такъв коментар направи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред бТВ в коментар на промените в Закона за МВР, приети на първо четене през изминалата седмица.

Освен изваждането на ГДБОП от ДАНС и връщането й в МВР, както и възстановяването на правомощията на президента за назначаване на главния секретар на силовото ведомство и на председателя на ДАНС, промените въведеждат и критерии за длъжността на главния секретар - 10-годишен професионален опит, 5 от които на управленска позиция. Появиха се опасения, че част от промените в закона се правят, за да се отстрани настоящият главен секретар на МВР и за решаване на конкретни кадрови въпроси.

„Времето ще покаже", бе лаконичният коментар по въпроса на Светлозар Лазаров, който неколкократно подчерта, че не е запознат с вече гласуваните на първо четене промени.
„Когато говорим за МВР, трябва да има ясни послания и политики в някои аспекти. Промените трябва да се приемат с широк консенсус за дълъг период между всички политически партии", продължи Лазаров философски.

Според него преместването на ГДБОП не е най-важното в промените. „Има по-важни неща, които трябва да излъчва един закон. Той трябва да се отнесе конкретно към истинските рискове пред държавата - миграционен натиск и риск от тероризъм", изтъкна още главният секретар на МВР.

По случая с изчезналия бивш шеф на ДАНС Петко Сертов, Лазаров коментира, че МВР разполага с нови данни. Намерен е нов видео запис, който вероятно ще бъде показан следващата седмица. Според Лазаров Сертов е изчезнал „пряко волята си".