"Рокадите в МВР не са свързани изцяло със случая "Семерджиев", натрупаха се много инциденти", посочи министър Иван Демерджиев
Нелепо било обяснението защо Георги Семерджиев е успял да избяга от полицаите дни преди тежкия инцидент със загинали момичета на бул. Черни връх”. Тогава той е бил спрян и са извикани служители на 7 РУ. Това коментира пред NOVA вътрешният министър Иван Демерджиев

„Имал накити - гривни и часовник, които пречили да му бъдат сложени белезниците. Трябвало да ги свали в колата. Докато свалял тези накити от ръцете си, успял да се измъкне. Мисля, че бяха двама служители, които са го подгонили. Целият низ от събития не ми звучи реалистично”, посочи МВР министърът.

Вчера Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Семерджиев. Според съда има опасност той да се укрие и да извърши друго престъпление.

Семерджиев подаде молба с искане за по-лека мярка за неотклонение поради влошено здравословно състояние, но съдът я отхвърли, като отбеляза, че са налице всички законови основания за продължаване на ареста му. Обвиняемият не се яви в съдебната зала. Адвокатът му и прокурорите по делото нямаха информация за здравето му.

Мъжът, който е обвиняем за пет престъпления, се намира в ареста повече от три месеца. По думите на прокуратурата разследването за катастрофата е към края си, а Семерджиев и защитникът му вече се запознават със събраните доказателства. От държавното обвинение бяха против изменението на мярката в домашен арест.

Вътрешният министър коментира и оповестените вчера големи рокади в МВР. По думите му те не са свързани изцяло със случая „Семерджиев" и уточни, че са се „натрупали много инциденти”. Той допълни, че предложенията за хората, които да бъдат сменени, са дошли от професионалното ръководство на СДВР. 

Вчера стана ясно, че рокади има във Второ, Трето, Четвърто, Пето, Шесто, Седмо и Осмо РУ при СДВР.

„Един ръководител на това ниво - в районното управление, трябва да създаде такава организация и контрол по отношение на служителите си, че да не допуска инциденти. Недопустимо е полицейски служители да шофират след употреба на алкохол. Имаше опит този случай да бъде прикрит. Знаете случаите „Семерджиев” и „Любенов”. Те са поредица”, добави Демерджиев.

Той уточни, че няма данни отстранените полицейски шефове да са разпъвали „чадър” върху някого.

„Проверката е много обемна. Бяха проверявани двама служители, после станаха 40. Разгърнахме проверката и на по-високо ниво - по отношение на ръководните кадри. Въведохме принципа да се търси отговорност от извършилия нарушение”, каза още министърът.
nova.bg