/ БГНЕС
Министерството на външните работи на Република България приветства публикуването на пакета „Разширяване” за 2019 г. на Европейската комисия. Потвърдени са водещите принципи на политиката на разширяване – принципът на собствените заслуги и фокусът върху върховенството на правото и основните свободи. Това се посочва в изявления на МВнР, разпространено до медиите.
 
Разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава сред приоритетните за България теми и следва да продължи да заема важно място в европейския дневен ред. Добросъседските отношения, регионалното сътрудничество, върховенството на правото са критерии от хоризонтално значение, попадащи в рамката на условностите, посочват от външно министерство.
 
Оттам изразяват удовлетвореност от запазването на динамиката, постигната от Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на разширяването, включително с приетите заключения през юни 2018 г., която и настоящите доклади на ЕК отразяват. МВнР приветства препоръките за започване на преговори за присъединяване както с Република Северна Македония, така и с Албания.

ЕК препоръчва начало на преговори със Северна Македония и Албания
 
С оглед на приоритетното значение на добросъседските отношения ще бъде необходимо на всеки етап от процеса да бъде оценявано изпълнението на постигнатите договорености в тази област с всички страни-кандидатки, които водят преговори за присъединяване. За тази цел с особено внимание ще бъде изисквано прилагане на практика на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна  Македония, се посочва още в изявлението на външно министерство.

Македония и Албания очакват своите доклади от ЕК
 
България внимателно ще анализира докладите и препоръките на ЕК, с оглед на оценка на тяхната достоверност и обективност. Ще положим всички усилия за приемането на Заключения на Съвета, потвърждаващи значението на политиката на разширяване на ЕС като ключов инструмент за мир, стабилност, сигурност, просперитет и дълбочинна трансформация на обществата в страните-кандидати и потенциални кандидати за членство чрез изпълнението на необходимите критерии. Очакваме проектите на заключения, с които да бъде подготвено решение за започване на преговори за членство с Република Северна Македония и Албания, заявяват от МВнР.