Москов: Русия не е купила Черноморието, а част от партиите в България
Москов: Русия не е купила Черноморието, а част от партиите в България / БГНЕС

Здравният министър Петър Москов коментира задълженията, които трябва да бъдат платени на руската страна по линия на АЕЦ "Белене", и го обвърза със скандалното изказване на руски депутат.

"Първо, очевидно ние задължително трябва да платим това нещо и колкото отлагаме, толкова по-скъпо излиза на държавата. Няма как това да не бъде разход, който да отделим. Съжаляваме, защото сумите, общо взето са колкото бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за една година за здравно-осигурителни плащания", обясни той.

Борисов: Има много предатели в историята и ние плащаме за това

"Можем също така да честитим на руската страна, на която изплащаме това, защото за разлика от това, което този Толстой е казал онзи ден, те всъщност са си купили нещо друго - не Черноморието, купили са си част от българските политически партии в името на търговския интерес на Русия. В момента търговският интерес на Русия надделява над националния интерес на България и за това са виновни политическите партии, които са управлявали тогава", каза още Москов по време на правителственото заседание днес.

Министър Митов за скандалното изказване на руски депутат: България не е за продан!

"И за да свържа двете теми, аз наистина моля представителите на външно министерство, тук, пред медиите, да потвърдят, че нашето МВнР - на фона на изявленията на този лунатик, има ясна нота от името на българското правителство, с което ясно показва, че от името на управляващата партия на Русия не могат да излизат подобни тези за България. България е ясен, добър платец по ангажименти, да честитим на руската страна това, че техният икономически интерес е защитен заради предателски български политически партии. Но нека да го обвържем с ясна правителствена декларация от името на външно за това, че от името на управлението на Русия подобни неща, които граничат с териториална претенция за България, не са допустими. Ние сме част от Европейския съюз и трябва да се държим като такъв член", допълни министърът.