Министър Митов за скандалното изказване на руски депутат: България не е за продан!
Министър Митов за скандалното изказване на руски депутат: България не е за продан! / БГНЕС, архив

Мнението, изразено от новоизбрания руски депутат Пьотр Толстой, е арогантно, категорично погрешно и по никакъв начин не допринася за развитието на двустранните отношения. Това написа във Facebook българският външен министър Даниел Митов.

"Смятам, че то не съвпада с официалната руска позиция и в този смисъл не намирам за необходимо да го коментирам. Бих оценил, ако съответните официални руски институции намерят начин да се разграничат от него. Ако не го направят, това би означавало, че също като нас те смятат, че на мнението на въпросното лице не трябва да се обръща каквото и да било внимание. България не е, и никога няма да бъде за продан!", пише още Митов.

Руски депутат поиска да купи България

Пьотр Толстой, известен руски телевизионен водещ и бъдещ депутат от партията на Путин "Единна Русия", изрази намерение Русия да купи цяла България. Той бе сред интервюираните от кореспондента на БНТ по повод проведените в неделя парламентарни избори в Русия, на които Толстой се кандидатира.

"Нужна е дълбока реформа на Европейския съюз, смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединение на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия", заяви кандидат-депутатът от "Единна Русия".

На реплика на кореспондентката на БНТ: "Пожелаваме му, ако влезе в Думата, да води доброжелателна политика към България", Пьотр Толстой отговаря: "Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме".

Пьотр Толстой е дългогодишен журналист и водещ в контролираната от Кремъл телевизия "Първи канал". Наложена му е забрана да влиза в Украйна заради агресивната му позиция, изразявана в ефир, в подкрепа на анексирането на Крим.