Младежи с качулки пребиха пътници в столичен трамвай
Младежи с качулки пребиха пътници в столичен трамвай / снимка: Sofia Photo Agency
Младежи с качулки пребиха пътници в столичен трамвай
29848
Младежи с качулки пребиха пътници в столичен трамвай
  • Младежи с качулки пребиха пътници в столичен трамвай

Четирима пътници, возещи се на трамвай по линия 20, са били пребити от маскирани нападатели в района на гара „Искър". Инцидентът е станал около 10.30 часа. Един от пострадалите е в по-тежко състояние и все още се намира в болница. Ватманът не е пострадал при инцидента. Маскираните са се качили в трамвая и са започнали да бият пътниците. По информация на Дарик става дума за вражда между две анархични движения. Едните са леви, а другите крайно десни. Днешният сблъсък между тях е възникнал заради протест пред Дома за чужденци в Бусманци. От МВР съобщиха, че вече има петима задържани във връзка с инцидента.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София Георги Гелев заяви, че най-тежко пострадалият при побоя е настанен в „Пирогов". Става дума за 17-годишно момче, потвърдиха от болницата. То е билo настанено в 11.30 часа в Детската противошокова зала на „Пирогов". Момчето е с фрактура на ляв лакът, лява ключица и кост на лявата длан, както и рани по главата. Направена му е операция на ръката.

По думите на д-р Гелев другите ранени са с по-леки травми и са откарани в Окръжна болница.

Движението на мотрисите в участъка от станция „Гео Милев" до гара „Искър" е било спряно за 35 минути. Това заяви за Дарик изпълнителният директор на Столичния електротранспорт Евгений Генчев. Той обаче каза, че не знае какви са причините за инцидента: „Това, което знам, е, че е имало група лица, които са нападнали друга група лица. Пострадалите са в болница. Снети са обяснения от свидетели и оттук нататък органите на реда трябва да търсят повече информация".

Веднага след инцидента излезе информация, че пострадалите са отивали на митинг пред дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. От МВР обаче отказаха да потвърдят подобно нещо.

Пред Дарик един от организаторите на протеста в Бусманци - Светла Енчева, заяви, че пребитите младежи наистина са пътували към митинга. Тя обясни, че побоят е станал между две враждуващи групи: 

В случая става дума за свада между две младежки организации. Едните са неофашисти, даже ми казаха, че се казват Национална съпротива. Другите са от Младежко комунистическо движение „23 септември". Тези от „23 септември" са отивали на протеста пред Бусманци и са били причакани от неофашистите, въоръжени с метални пръти. Те са пребили четирима от тях, единият е в „Пирогов", другите трима са в Окръжна болница. Това не е първият им конфликт.

Познавате ли някой от пострадалите?

Не, не ги познавам. Те са идвали на протести, но не ги познавам. Те са много хора, които не познавам лично. В случая става дума за стар конфликт. Предполагам, че неонацистите са искали да сплашат участващите в протеста, но няма пряка връзка. Това са хора, които са се били и друг път и по други поводи. Има един сайт Altermedia, че се моткат около него, но това не мога да го твърдя със сигурност. Би могло и да са някакви други. Тези, които си имат конфликти, твърдят, че става дума за тях".

От МВР съобщиха, че единият от задържаните във връзка с инцидента е 27-годишният М.М. Той е открит в дома му на ул. "Цар Иван Асен". Той е криминално проявен, регистриран за притежание на незаконно оръжие и за две хулигански прояви. В жилище в кв. "Люлин" е намерен и втори заподозрян - Г.Ц. , който е на 22 години.

На страницата на сайта има публикувана информация за инцидента. Оттам обаче те заявяват:

Altermedia България припомня за пореден път на своите читатели, че използването на насилие е недопустимо, особено ако то се ползва като средство за налагане на политически позиции! Ще продължаваме да следим случая от Бусманци, като се надяваме до края на деня да има по-точна информация относно случилото се."

На сайта на Национална съпротива има качено видео от протестите на организацията.

Нападателите все още се издирват. По случая работи Осмо РПУ.