Митов отвърна на БСП: Няма назначение в последния момент
Митов отвърна на БСП: Няма назначение в последния момент / БГНЕС

Откакто правителството е в оставка никакви предложения и назначения на посланици не са правени и няма да бъдат правени. Това коментира министърът на външните работи в оставка Даниел Митов пред журналисти в парламента по повод обвинения на БСП за кадрови назначения в последните дни на кабинета.

Премиерът Бойко Борисов освободи двама зам.-министри

Хората, които заминават в момента, са професионални дипломати, решението за чието назначаване е взето още през май, каза Митов по повод изпращането на досегашните му заместници в МВнР Валентин Порязов и Румен Александров за посланици съответно в Швеция и Холандия. Той добави, че двамата са минали през многомесечна процедура, за да им бъдат издадени агремани, вече са приети като български посланици в съответните държави и им е дошло време да заминат.

Това, че се е получило така, че правителството е в оставка, а те трябва да заминават в момента, си е стечение на обстоятелствата, коментира външният министър. Той определи отношението на БСП към дипломатическата служба като "изключително арогантно и непрофесионално".

Митов посочи, че в МВнР си тече непрекъсната работа и кариерната комисия непрестанно се занимава с ротацията и с попълването на освободените длъжности.

БСП към кабинета в оставка: Спрете с кадровите назначение в последния момент

"Няма да позволя администрацията да спре да работи и да чакаме Жельо Бойчев да дойде на власт", коментира той. Не назначавам аз тези хора, става въпрос за конкурсен подбор, за кариерна комисия, която работи професионално, добави Даниел Митов.

Министърът в оставка коментира, че процентът на политическите назначения на посланици в момента със сигурност е по-нисък от това, което е заварил. По думите му тези назначения никога не са били под 20 процента, както е по закон. Въпросът е, че законът е направен по начин, че дори един външен човек да назначиш в повече, той вдига процента, обясни той. БСП много често съдят по себе си, по това, което те правят, за другите, коментира Митов.

В отговор на въпрос той коментира, че в момента изобщо не се обсъжда номинацията на българския еврокомисар или поне не е тема във външно министерство.

По повод обвинения на АБВ, външният министър отрече български посланици да са участвали в политическа агитация в президентската кампания. "Плюс това АБВ вчера ми поискаха оставката, поискаха оставката на министър, който вече е в оставка", коментира той.

Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор

Относно изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за Лозанския договор, министър Митов каза, че вече веднъж е заел позиция, с която го е призовал да ограничи границите на сърцето си до границите на турската държава.

Какво следва за България, ако Ердоган оспори Лозанския договор

Поредното възраждане на темата за ревизия на Лозанския договор е изключително притеснително, тя няма отношение към българските граници, но изобщо в съвременния свят поставянето на границите като тема за разискване и ревизия е недопустимо,добави Митов.

Той каза, че няма никакви предложения към него да става служебен министър и изобщо не смята, че това ще се случи. Митов декларира готовност да осигури приемственост в работата на Външно министерство. Готов съм да водя разговор задълбочен по всяка една тема, както с бъдещия външен министър, така и с новоизбрания президент, когато встъпи в длъжност, каза министърът в оставка.

Бокова: България попадна в доста нелепо положение при избора на шеф на ООН

В отговор на въпрос по повод думи на Ирина Бокова, Даниел Митов каза, че няма необходимост България да възстановява авторитета си след състезанието за генерален секретар на ООН. Ако някой иска да запази достойнството на държавата си, и собственото си достойнство, когато правителството оттегли доверието си от него, е хубаво да се оттегли и да даде подкрепа за новоиздигнатия кандидат, каза той. Дали това ти харесва или не е съвсем друга тема, така се пази достойнство и лично, и държавно, защото България стои над всичко,включително и над г-жа Бокова, добави той.

Източник: БТА