Бокова: България попадна в доста нелепо положение при избора на шеф на ООН
Бокова: България попадна в доста нелепо положение при избора на шеф на ООН / БГНЕС

Трябва малко време да мине, за да оценим. Според мен беше грешка. За съжаление, България попадна в едно доста нелепо положение и много съжалявам, че така се случи, каза в отговор на журналистически въпрос как оценява състезанието за генерален секретар на ООН генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Тя изрази надежда, че всички ще си направят преценка за случилото се и за това как България занапред ще защитава достойнството си и по какъв начин ще си възстанови авторитета.

Бокова е разочарована, че следващият генерален секретар на ООН няма да е жена

Генералният директор на ЮНЕСКО не е обидена от случилото се - тя посочи, че е получила огромна подкрепа от много българи от и извън страната, за което им благодари.

Ирина Бокова заедно със заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов участва във валидирането на пощенско-филателно издание, посветено на 60-годишнината на членството на България в ЮНЕСКО.

Журналист от Euractiv: Цялото българско правителство работи срещу Ирина Бокова

Помолена да коментира вътрешнополитическото положение, Ирина Бокова посочи, че не е редно един генерален директор на ЮНЕСКО да дава оценки за това. Тя отрече да има амбиция за евентуален бъдещ пост като заместник на избрания генерален секретар на ООН и каза, че и предстои да завърши края на втория си мандат в организацията, във връзка с което има много работа.

Guardian: Ирина Бокова е на път да стане заместник генерален секретар на ООН

В България върви една нормално конституционна процедура и демократичен процес, което е добре, посочи Бокова. Тя добави, че е гласувала на президентските избори и е пожелала успех на новоизбрания президент Румен Радев и да работи за България.

Източник: БТА